Avgustovske norčije Muska in Zuckerberga, ampak dvoboja pa v Italiji ne bo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Musk in Zuckerberg bi se rada spopadla kot starorimska gladiatorja. Kako je to videti bolj pristno, si lahko ta konec tedna ogledate na Rimskih igrah na Ptuju.
Andrej Petelinsek

V avgustovskih dneh, ko je politika v Italiji na dopustu in običajno polnijo strani časnikov in poročila na televiziji vročina, promet, polne plaže, letos tudi cene bencina, ki so ponekod dosegle celo 2,7 evra za liter, je vsaka drugačna novica še kako dobrodošla. In tako se je v Italiji v zadnjih dneh razvila debata o pobudi Elona Muska, ki je Marka Zuckerberga pozval na nekakšen gladiatorski dvoboj, ki naj bi se odvijal v Italiji, in ne, kot se je prvotno govorilo, v Las Vegasu v ZDA.

To bi bil dvoboj med Twiterjem, ki ga je Musk preimenoval v X, in Facebookom. Dogodek je v prejšnjih dneh napovedal sam Elon Musk, ki je pojasnil, da se je o tem že pogovoril s predsednico vlade Giorgio Meloni in tudi z ministrom za kulturo Gennarom Sangiulianom. Slednji je novico potrdil in pojasnil, da se dogodek ne bo odvijal v Rimu in da razmišljajo o načinu, kako prirediti dogodek v dobrodelne namene in z zgodovinskim okvirom "ob popolnem spoštovanju in zaščiti kraja dogodka".

Musk je tudi napovedal, da bosta dogodek priredili njegova in Zuckerbergova fundacija, ne pa organizacija UFC, ki v ZDA prireja zgodovinske dvoboje. Neposredno ga bosta prenašali obe omrežji, X (nekdanji Twitter) in Meta (nekdanji Facebook). Vse, kar bo prikazano, bo starorimsko, torej nič modernega. Glede na pojasnilo ministra, da se dogodek ne bo odvijal v Rimu, sta se v medijih takoj pojavili dve možni lokaciji: arena v Veroni in Pompeji. Zaradi ministrovega pojasnila je odpadel rimski Kolosej, na katerega je Musk očitno sprva mislil.

Novica je bila prava poslastica za medije, pa tudi za tiste politike, ki so takoj pristavili lonček. Kar nekaj županov je predlagalo svojo lokacijo, med temi župan Beneventa Clemente Mastella, nekdanji minister, zelo znana osebnost južne Italije, ki je takoj postavil kandidaturo svojega mesta. Razlog? Benevento naj bi bil celo starejši od Rima, poleg tega pa manj poznana lokacija. Če je namen promocija Italije, bi bilo nesmiselno promovirati lokacijo, ki je znana po vsem svetu, je poudaril v dolgem pogovoru na prvi mreži nacionalne televizije. Ni edini, ki je v teh dneh tako razmišljal; jasno je namreč, da bi o dvoboju poročal ves svet, in promocija kraja, kjer bi se odvijal, je torej zajamčena. Določen je bil tudi datum, 26. avgust.

Nič manj glasni pa niso bili niti nasprotniki dogodka. Promovirati Italijo tako, da se na neki zgodovinski lokaciji pretepata dva izmed najbogatejših ljudi na svetu, je, po njihovi oceni, razvrednotenje italijanske zgodovine in kulture za kaprico dveh milijarderjev.

Toda sledila je hladna prha. V četrtek je Musk sporočil, da je Zuckerberg zavrnil predlog, ker baje sodeluje samo v dvobojih, ki jih prireja omenjena organizacija UFC. Dvoboja torej v Italiji ne bo, Musk in posredno Zuckerberg pa sta si zagotovila brezplačno propagando, ne samo v Italiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta