Balkan v pričakovanju prvega vročinskega vala poletja: Temperature bodo na Hrvaškem presegle 35 stopinj Celzija

STA
18.06.2024 10:45

Opozorila zaradi nevarnosti vročine se vrstijo v vseh državah, kjer se ob tem pripravljajo tudi na povečano možnost požarov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najvišje temperature bodo dosegale 35 stopinj, ponekod pa še več, napoveduje hrvaški državni hidrometeorološki zavod.
Profimedia

Hrvaška se pripravlja na prvi vročinski val letošnjega poletja. Najhuje bo po pričakovanjih v petek, ko bodo temperature predvidoma ponekod presegle 35 stopinj Celzija. Pred nevarnostjo visokih temperatur svarijo tudi drugod na Balkanu, kjer bodo temperature lahko še nekoliko višje.

Nad naše kraje v višinah z jugozahodnimi vetrovi doteka postopno toplejši zrak, ki bo poskrbel za vročinski val tudi na sosednjem Hrvaškem. Kot opozarjajo pristojni na Hrvaškem, kjer te dni dopustujejo že številni tujci, bo najhuje v petek, ko bi lahko za nekatera območja izdali rdeče opozorilo.

Zelo vroče bo v vzhodni Srbiji in Severni Makedoniji, kjer bi temperature po navedbah lokalnih medijev lahko dosegle 40 stopinj.
Profimedia

Najvišje temperature bodo dosegale 35 stopinj, ponekod pa še več, napoveduje hrvaški državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Vročina bo vztrajala še v soboto, ko se bodo s prihodom nekoliko hladnejšega in bolj vlažnega zraka predvsem na severu države začele pojavljati nevihte.

Temperature že naraščajo tudi drugod na Balkanu. Opozorila zaradi nevarnosti vročine se vrstijo v vseh državah, kjer se ob tem pripravljajo tudi na povečano možnost požarov.

Zelo vroče bo v vzhodni Srbiji in Severni Makedoniji, kjer bi temperature po navedbah lokalnih medijev lahko dosegle 40 stopinj. Pristojni v Skopju so v ponedeljek državljane pozvali, naj naslednjih devet dni sledijo zdravstvenim priporočilom, ki jim med drugim svetujejo uživanje zadostnih količin tekočin, delo od doma in zadrževanje v klimatiziranih prostorih.

Bistveno hladneje ne bo niti na Kosovu, v Bosni in Hercegovini, Črni gori, Albaniji, Romuniji, Bolgariji ali Grčiji. Slednja je skupaj s Turčijo že minuli teden izkusila izrazit vročinski val.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta