BBC je preveril ruske trditve, da so prizori iz Buče zrežirani. Ugotovitve so strašljivo nedvoumne

M.R.
05.04.2022 14:48

Medtem ko ukrajinske oblasti rusko vojsko obtožujejo vojnih zločinov v Buči pri Kijevu, ruska stran vse zanika in trdi, da ruski vojaki niso zagrešili ničesar. BBC je preveril ruske trditve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trupla v množičnem grobišču pri cerkvi v Buči.
Reuters

Potem ko so se ruske sile umaknile iz mesta na obrobju Kijeva, so se na spletu pojavile fotografije trupel, ki ležijo na ulicah Buče, videli pa so jih tudi novinarji. Ukrajinske oblasti so rusko vojsko obtožile, da je izvedla pokol, a Rusija trdi, da gre za zrežirane prizore, ki so nastali po umiku ruskih vojakov. Britanska medijska hiša BBC poroča, da gre za vrsto neutemeljenih trditev uradne Moskve. 

Trditev: "Trupla so lažna"

Po ruskem umiku so posnetki iz avtomobila, ki vozi po mestu, prikazali trupla, ki ležijo na obeh straneh ceste. Rusko veleposlaništvo v Kanadi je objavilo posnetek z naslovom "Zrežiran video, ki prikazuje lažna trupla v mestu Buča pri Kijevu". 

Satelitski posnetek Buče.
Maxar Technologies/EPA

Vendar pa je na satelitskih posnetkih, ki so nastali že 19. marca, skoraj dva tedna pred ruskim umikom, mogoče videti trupla, ki ležijo na cesti. Fotografije je prvi objavil ameriški časnik New York Times, prikazujejo pa trupla v enakem položaju na isti ulici, kot jih je mogoče videti v videoposnetku, za katerega Rusija trdi, da je bil zrežiran po ruskem umiku. 

Na proruskih družbenih omrežjih je krožila tudi upočasnjena različica posnetka, ob kateri trdijo, da se roka na enem truplu premika. Video je slabše kakovosti, bližja analiza pa pokaže, da je tisto, za kar se trdi, da je premikajoča se roka, v resnici umazanija v spodnjem desnem kotu vetrobranskega okna vozila. 

BBC-jevi avtorji članka menijo, da je videti kot kaplja dežja ali pa madež umazanije skupaj z različnimi sledmi. 

Druga ruska trditev je osredotočena na drugi del posnetka. Vozilo pelje mimo drugega trupla, ki leži ob pločniku z rdečimi in rumenimi obrobnimi kamni in poškodovano rjavo ogrado. Ko vozilo pelje mimo, je mogoče truplo za kratek čas videti v desnem bočnem vzvratnem ogledalu. Proruska poročanja govorijo, da truplo "sedi". A upočasnjena različica prikazuje, da ogledalo kvari videz trupla kot tudi hiše v ozadju. 

Podoben učinek je mogoče videti tudi v posnetkih podobnih ogledal, ki so objavljeni na spletu. BBC je združil obe trupli iz videa, objavljenega 2. aprila, s fotografijami visoke ločljivosti, ki sta jih objavili agenciji Getty Images in AFP dan pozneje. 

Satelitski posnetek trupel na ulici.
Maxar Technologies/Reuters

Na posnetku prvo truplo leži na hrbtu v bližini rumeno-belega robnika. Pločnik na desni strani je deloma asfaltiran, deloma pa je travnat. Na pločniku se vidi srebrno vozilo z odprtim prtljažnikom pred belo ograjo. Prav to vozilo, robnik, cestišče in ograda so vidni tudi na prvi fotografiji omenjenih agencij. 

Drugo truplo pa je v črni jakni in zdi se, kot da ima na desni roki krvavo prevezo ali povoj. Leži na boku ob rdeče-rumenem pločniku pred uničeno rjavo ogrado. Črna jakna, preveza ali poboj, pločnik in ograda odgovarjajo fotografiji trupel, ki sta jih objavili agenciji. 

Trditev: "Trupla niso zakrčena"

Rusko zunanje ministrstvo je na Twitterju zapisalo: "Še posebej zaskrbljujoče je, ker trupla, katerih fotografije je objavil kijevski režim, niso v krču niti najmanj štiri dni pozneje." 

Ukrajinska vojska trdi, da so Rusi Bučo zapustili 31. marca zgodaj zjutraj. Rusi trdijo, da so odšli 30. marca. V urah po smrti trupla prehajajo skozi proces, imenovan mrliška okorelost, pri čemer mišice otrdijo in se zakrčijo.

Novinarji BBC-ja so sodnega patologa vprašali, ali je lahko truplo po štirih dneh zakrčeno. Eden izmed patologov, ki je sodeloval v preiskavah vojnih zločinov na Kosovu in Ruandi, ni pa želel biti imenovan, je dejal, da ta mrliška okorelost po štirih dneh običajno popušča. 

Truplo z zvezanima rokama.
Reuters

Ruska stran je tudi trdila, da trupla "nimajo tipičnih mrliških peg". Ni jasno, kaj naj bi to pomenilo, patolog pa je dejal, da se lahko videz nekoga, ki je umrl zaradi strelne rane ali drugega nasilnega dejanja, razlikuje, glede na uporabljeno orožje in oddaljenost, iz katere je bil ustreljen.

Ni vedno veliko vidne krvi, ker se lahko nakopiči pod truplom ali pa jo vpije obleka, še posebej, kadar je nekdo oblečen v toplejša oblačila. Ruska trditev bi se lahko nanašala na dejstvo, da se kri spušča proti tlom, ker ne kroži več po telesu, kar lahko pomeni, da postane rdečkasta ali vijoličasta. Če pa nekdo leži, pa mesto, na katerem se zbere kri, morda na fotografiji ni vidno. 

Trditev: "Niti en prebivalec ni bil žrtev kakršnegakoli nasilja"

Rusko obrambno ministrstvo trdi, da v Buči, dokler je bila pod ruskim nadzorom, niti en prebivalec ni bil žrtev kakršnegakoli nasilnega dejanja. 

To trditev je zanikalo več prič iz Buče. Lokalni učitelj je 4. marca za organizacijo Human Rights Watch povedal, da so ruske sile prijele pet moških in enega med njimi zelo hitro usmrtile. 

Meščani, ki so govorili za rusko preiskovalno spletno stran The Insider, pa so podali svoja pričanja. "To so bili strašni dnevi, ko nimaš niti dvorišča, niti hiše, niti življenja. Ni elektrike, vode, plina. Prepovedano je zapuščati hišo, če to storiš, te ustrelijo," je rekla prebivalka Kristina za Insider. 

Za BBC pa so meščani še povedali, da so Rusi razbijali vrata in ropali stanovanja, medtem ko so vojaki kradli dragocenosti in hrano, so morali stanovalci sedeti v kleteh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta