Begunski centri v Italiji so prepolni

Bojan Brezigar, Trst
05.08.2020 17:07

Problem migrantov, ki vsakodnevno prihajajo na Apeninski polotok, sproža vse bolj divje reakcije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav večina migrantov pride v Italijo s čolni preko Sredozemskega morja, se protimigrantska čustva krepijo tudi na severu države.
EPA

Eden bi streljal na migrante, drugi bi ponovno prižigal krematorije, vmes še skupina skrajne neofašistične stranke CasaPound, ki je pod vodstvom človeka, zaposlenega v deželni upravi, vdrla v dvorano deželne skupščine Furlanije - Julijske krajine, kjer je komisija razpravljala o migracijah, in začela zmerjati politike, češ, ukrenite kaj, dovolj je besed.
Dogodki so povezani z dogajanji v Vidmu, kjer so v nekdanji vojašnici, preurejeni v center za begunce, ti v torek uprizorili protest in tudi zažgali nekaj žimnic. Protestirali so zaradi slabih življenjskih pogojev in prenatrpanosti centra; v zadnjih dneh je namreč slovensko-italijansko mejo protizakonito prečkalo nekaj sto migrantov, večinoma iz Pakistana in Bangladeša. Center je tako postal pretesen za vse, k slabemu počutju je prispevala tudi poletna pripeka.
Čeprav je stanje resno, so protestni izpadi skrajne desnice odraz rasistične nestrpnosti in sovraštva. Če je po eni strani stališče postfašistične stranke CasaPound znano, za zdaj pa proti njej država ne ukrepa, čeprav ustava izrecno prepoveduje kakršnokoli obnavljanje fašistične stranke, sta po drugi strani dva izpada vidnih posameznikov vse obsodbe vredna. Ko so namreč neofašisti vdrli v dvorano deželne skupščine, jih je predstavnik skrajno desne Lige, deželni svetnik Antonio Calligaris, "miril" z besedami, da bi na migrante mirne duše streljal. V zvezi z uporom v videmskem centru pa je koordinator civilne zaščite iz Gradeža Giuliano Felluga izjavil: "Štiri kante bencina in prižgemo krematorijsko peč, da ne bodo več motili." Calligaris in Felluga sta se kasneje sicer opravičila, njune besede pa jasno kažejo na ozračje, ki trenutno vlada v Italiji. Seveda uradno tega ni mogoče opaziti, v pogovorih z ljudmi pa je kaj lahko zaznati, da je tako mišljenje prej pravilo kot izjema.

Pripadniki fašističnega gibanja CasaPound so vse glasnejši.
Kristina Božič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta