Bližnji vzhod: Izrael trdi, da je pred tremi tedni ubil predvidenega naslednika Hasana Nasrale

STA, Va
23.10.2024 08:20

V napadu pred skoraj tremi tedni naj bi bil ubit klerik, domnevno predviden za naslednika Hasana Nasrale, konec septembra v napadu na Bejrut ubitega vodje libanonskega gibanja Hezbolah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hašem Safidin
Profimedia

Hašem Safidin naj bi bil ubit v obstreljevanju južnega predmestja libanonske prestolnice. Hezbolah njegove smrt ni potrdil. Po izraelskih napadih v bližini letališča v Bejrutu 4. oktobra so predstavniki Hezbolaha javili, da so izgubili stik s Safidinom, Izrael pa je poročal, da je bil pri tem verjetno ubit. Mesto je bilo takrat tarča silovitega obstreljevanja izraelske vojske.

Vojska  je v torek v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, zatrdila, da lahko sedaj njegovo smrt potrdi. Glede na njene navedbe je bil ubit skupaj z več drugimi poveljniki Hezbolaha v napadu na osrednji obveščevalni sedež gibanja v Bejrutu. Safidina so obtožili, da je leta usmerjal napade na Izrael. Hašem Safidin je bil predviden za naslednika Hasana Nasrale, s katerim sta bila v sorodu. V času, ko naj bi bil umrl, je bil star okrog 60 let.

Izrael je ofenzivo proti Hezbolahu sprožil po skoraj letu dni medsebojnih sovražnosti, ki jim je botrovala vojna v Gazi. Posredovanje utemeljuje z besedami, da želi omogočiti varno vrnitev prebivalcev na sever Izraela, od koder so odšli zaradi Hezbolahovih napadov z raketami in droni.

V zadnjem letu je bilo po podatkih libanonskih oblasti Libanonu ubitih več kot 2400 ljudi, od tega več kot 1500 od konca septembra.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta