Boj za najvišja mesta v EU: Kadrovanje v krempljih osebnih in strankarskih interesov

Uroš Esih Uroš Esih
01.07.2019 19:18

Kaos v vrstah Evropske ljudske stranke (EPP), ki se za razliko od socialistov in liberalcev ni sposobna poenotiti okoli kandidatov za najvišja mesta v EU, je botroval prekinitvi maratonskega iskanja kompromisa, ki se nadaljuje jutri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi za novinarje v Bruslju je bila noč dolga. 
Reuters

Skoraj osemnajst ur dolgo nedeljsko barantanje voditeljev EU ni prineslo dogovora o delitvi najpomembnejših služb v evropskih institucijah, ki vključujejo predsednika Evropske komisije, predsednika Evropskega sveta, predsednika Evropskega parlamenta in predsednika Evropske centralne banke ter visoki zunanjepolitični položaj. Aktualni predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes dopoldne prekinil maratonsko zasedanje in sporoči, da ga bodo voditelji nadaljevali jutri ob 11. uri.
Po pričakovanjih se tudi danes pričakuje dolg dan pogajanj, ki se lahko prevesi v noč. Po naših diplomatskih virih je povsem možen tudi scenarij, da se voditelji znova ne dokopljejo do dogovora, pogajanja se bodo namreč danes začela znova, kar pomeni, da je vse še v bistvu odprto. Voditelji EU so v časovni stiski, ker bo v sredo Evropski parlament, edina izvoljena institucija, izbiral svojega predsednika na ustanovni seji novega mandata 2019-2024. A tudi to ni ultimativni rok za dosego dogovora na evropski ravni o delitvi najpomembnejših evropskih služb, saj Evropski parlament lahko izvoli tudi začasnega predsednika.

​Janša proti Merklovi, a za Plenkovića

Voditelji danes niso glasovali o kandidatu za predsednika Evropske komisije, nizozemskem socialistu Fransu Timmermansu, saj je bilo jasno, da nima potrebne večine. Kandidat za šefa komisije potrebuje podporo 72 odstotkov članic in 65 odstotkov prebivalstva EU ter absolutno večino v Evropskem parlamentu. Je pa Timmermans sprejemljiv za Slovenijo, kar je jasno poudaril slovenski predsednik vlade Marjan Šarec ob nedeljskem prihodu na vrh voditeljev. Po neuradnih informacijah je Timmermans za slovensko stran najbolj sprejemljiv za predsednika komisije, saj se je do sedaj izkazal kot zagovornik pravne države, ne nazadnje tudi v postopku uveljavljanja arbitražne razsodbe.

Posredna žrtev dogajanja je širitev EU

Opisano dogajanje kaže, da se je tako socialistom kot liberalcem uspelo poenotiti med sabo glede delitve najpomembnejših položajev, v EPP pa so ostali razklani in neenotni, kar je onemogočilo dosego konsenza. EPP je namreč zavrnila kompromis iz Osake, ki so ga ob robu vrha skupine G20 dosegli Merklova in Macron ter drugi voditelji EU, ki so člani G20.

Tudi za novinarje v Bruslju je bila noč dolga. 
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta