Boris Johnson: "Pa se cepimo." Kako sta se odločila Merklova in Draghi?

STA, VČ
19.03.2021 21:56
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Johnson
Reuters

Britanski premier Boris Johnson se je danes cepil s cepivom proti covidu-19 podjetja AstraZeneca.

"Pa se cepimo," je na twitterju ob fotografiji cepljenja zapisal 56-letni Johnson, ki je lani prebolel hudo obliko covida-19. Cepljenje, pravi, je največ, kar lahko storimo, da si povrnemo življenje, ki ga tako pogrešamo.

Johnson je sicer tudi glede na strategijo cepljenja upravičen do cepljenja, saj trenutno v Veliki Britaniji k cepljenju pozivajo vse starejše od 50 let. Britanski premier je s tem tudi poskušal dvigniti zaupanje v cepivo AstraZenece, potem ko je več zlasti evropskih držav v zadnjih dneh začasno prekinilo cepljenje z njim iz bojazni, da povzroča krvne strdke.

Reuters

Evropska agencija za zdravila (Ema) je v četrtek po preučitvi nekaterih tovrstnih primerov, ki so se pojavili, sporočila, da je cepivo varno in učinkovito, posledično pa so se številne države odločile nadaljevati cepljenje z njim. Tudi Francija, kjer se je danes s tem cepivom cepil premier Jean Castex, bodo pa zaradi nekaterih bojazni, ki ostajajo, v državi cepili le starejše od 55 let.

Cepljenje so danes nadaljevali tudi v Nemčiji. Da se je pripravljena cepiti s cepivom AstraZenece, je napovedala tudi 66-letna kanclerka Angela Merkel, a ko pride na vrsto. "Da, vzela bi astrazeneco," je dejala na novinarski konferenci.

Angela Merkel 
EPA

Podobno je napovedal italijanski premier Mario Draghi. "Nisem se še naročil, ampak moja starostna skupina je med tistimi, ki se lahko cepijo, in da, cepil se bom z astrazeneco," je povedal 73-letni Draghi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta