(BRANJE) Drsenje na temno stran

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump delivers remarks during a campaign rally at the Giant Center in Hershey, Pennsylvania, U.S., December 10, 2019. REUTERS/Tom Brenner/File Photo/File Photo
Tom Brenner

Nekaj pred sedmo uro zvečer se je pred areno Giant v čokoladnem mestu Hershey še vedno drenjalo nekaj sto ljudi, ki so želeli vanjo preden, bo na oder stopil zvezdnik večera, Donald Trump. A v zraku je bilo nekaj nenavadnega, skozi ozvočenje je donela pesem s pomenljivim naslovom Poškodba možganov, verzi pa so svarili "Norec je v dvorani." Nihče se ni obregnil vsaj ob črni humor, če že ne odkrito sabotažo, nihče ni vpil o globoki državi, ki se je zavlekla tudi v vrste Trumpove kampanje.
Vsi so imeli preveč dela z gnetenjem v dvorano, da prisluhnejo enournemu toku zavesti, v katerem je malo medsebojno povezanih stavkov, kaj šele misli, zato pa vse več zmerjanja. Včasih bi takšni nastopi uničili politično kariero, danes so predsedniška norma. "Predsednik Ukrajine je nenehno trdil, da ni bilo pritiska (nanj), a tega ni hotel povedati (javno). Mi smo mu govorili ’Povej, povej, ti sprijeni pankrt’," je Trump v torek zvečer opisal odnos do Vladimirja Zelenskega. Občinstvo je bilo navdušeno.
"Ste videli obtožnici v postopku odstavitve? Ljudje pravijo, da sploh ne gre za kriminalna dejanja. To je najbolj neznaten, najšibkejši postopek odstavitve," se je tolažil pred tisočimi navzočih. Zborovanja so vse bolj podobna skupinski terapiji z zvestimi privrženci, v kateri z alternativnimi dejstvi utrjuje svoj ego. Publicist Ezra Klein je že pred štirimi leti ugotovil, da je "največja moč Trumpa v tem, da nikoli ne občuti sramu."
A obtožnica za odstavitev še zdaleč ni šibka. Demokrati so podrobno očrtali, kako naj bi prek pomagačev pritiskal na vlado v Kijevu, naj v zameno za obisk Zelenskega v Beli hiši in za skoraj 400 milijonov dolarjev vojaške pomoči začne preiskavo političnega tekmeca Joea Bidna in njegovega sina Hunterja. Veleposlanik za EU Gordon Sondland, ki ga je Trump nastavil kot nagrado za milijon dolarjev donacij, je priznal, da so diplomati ves čas sledili predsednikovim željam ter da naj bi šlo za politično kupčijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta