Brexit napol pod streho

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
17.10.2019 21:51

Izstop Velike Britanije iz EU sta z dogovorom tik pred zdajci potrdili evropska in britanska vlada, toda odločali bodo poslanci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nasprotniki brexita še kar verjamejo, da se ta ne bo zgodil.
Reuters

Skoraj natanko 40 mesecev po britanskem referendumu, na katerem je slabih 52 odstotkov volivcev glasovalo za odhod Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz Evropske unije, ter po neštetih vzponih in padcih pogajanj med Londonom in Brusljem je luč sveta ugledal novi dogovor o ločitvenem sporazumu. Sklenili so ga predstavniki EU in britanske vlade, razglasila predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in britanski premier Boris Johnson, a tudi to ne pomeni, da bo brexit z dogovorom v noči na 1. november res uresničen. Sporazum morajo namreč potrditi še Evropski parlament (pri čemer naj ne bi bilo težav) in britanski poslanci, pri čemer pa bi se lahko na jutrišnjem izrednem zasedanju spodnjega doma britanskega parlamenta (šele četrtič v zadnjih osmih desetletjih bodo poslanci v klopi sedli v soboto) spet vse vrnilo na nično točko. Torej, da sporazum ne bi bil potrjen.

Brez irskega varovala

Sporazum o razhodu, dogovorjen že lani, ki ga je EU potrdila, britanski poslanci pa v času vladavine premierke Therese May kar trikrat zavrnili, je na prvi pogled doživel predvsem kozmetične popravke. Ključna sprememba v dogovoru o spremenjenem ločitvenem sporazumu v primerjavi s prejšnjim je to, da je EU pristala na odpravo tako imenovanega spornega irskega varovala, ki so ga zamenjali z novim pristopom, je včeraj poudaril glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier. Namen tega varovala je bil, da bi se izognili sistematičnemu fizičnemu nadzoru na meji med Severno Irsko in Irsko ter tako zavarovali velikonočni sporazum, ključni dosežek v severnoirskem mirovnem procesu v devetdesetih letih, po katerem na irskem otoku ne sme biti "trde meje". Novi pristop zdaj predvideva, da bo severnoirska skupščina, znana po imenu Stormont, z navadno večino v rednem demokratičnem postopku odločala, ali ohraniti dogovorjeno ureditev glede meje na irskem otoku ali ne. Prvič bo odločala štiri leta po brexitu, torej po izteku predvidenega prehodnega obdobja.

V Londonu slabo kaže

Izstopni sporazum pokriva prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - in opredeljuje prehodno obdobje, ki lahko traja najdlje do konca leta 2022. Priložena je pravno nezavezujoča politična izjava o prihodnjih odnosih. Združeno kraljestvo naj bi tako kljub prvotnemu nasprotovanju plačalo 45 milijard evrov, kar naj bi bila nekakšna kompenzacija za izpad v evropskem proračunu. Sicer pa, kot je pojasnil glavni evropski pogajalec Barnier: Severna Irska ostane usklajena z omejenim naborom evropskih pravil glede blaga, a obenem ostane v carinskem območju Združenega kraljestva, ustrezno je rešeno vprašanje davka na dodano vrednost in dogovorjena je že omenjena vloga severnoirskega parlamenta glede ureditve vprašanja meje. Združeno kraljestvo bo lahko uveljavljalo britanske carine za proizvode za tretje države, če ne bo obstajalo tveganje, da vstopijo na enotni trg. Če bo to tveganje obstajalo, bo treba uporabiti carine EU, je pojasnil Barnier.

Zadovoljstvo po dogovoru. Morda malo prehitro
Francois Lenoir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta