CDU bo še naprej vodila ženska. Odziv iz Hamburga: Merklova mirno do konca kanclerstva

Na čelu stranke po novem dosedanja sekretarka Annegret Kramp-Karrenbauer. To zagotavlja stabilnost stranke in da Angela Merkel konča kanclerski mandat, ocenjuje za Večer slovenski evropski poslanec Lojze Peterle, ki je na hamburškem kongresu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Annegret Kramp-Karrenbauer je glede socialne politike bolj levo usmerjena, sicer pa zagovarja tradicionalne, konservativne vrednote.
Reuters

Nova voditeljica najmočnejše nemške stranke CDU je na kongresu v Hamburgu postala dosedanja generalna sekretarka stranke Annegret Kramp-Karrenbauer. V drugem krogu strankarskih volitev je osvojila 51,7 odstotka glasov okoli tisoč delegatov in premagala konservativnega odvetnika Friedricha Merza. Dolgoletna zaveznica Merklove, ki jo mnogi zaradi lomljenja jezika ob izgovorjavi dolgega imena kličejo kar AKK, je bila od leta 2011 do 2018 prva ministrska predsednica Posarja, a je nato februarja na predlog kanclerke prevzela slabše plačan položaj generalne sekretarke CDU. Položaj, ki ga je pred vodenjem CDU, zasedala tudi Merklova. Zaradi zvestobe kanclerki in podobnih stališč so jo poimenovali tudi mini Merklova, a je Kramp-Karrenbauerjeva očitke zavrnila, češ da moškega nikoli ne bi primerjali na tak način ter da imata s kanclerko tudi različna stališča, kar je skušala izpostaviti v zadnjih tednih. Politično sicer predstavlja bolj levo krilo stranke, a ne na vseh področjih. Tako velja, da je glede socialne politike bolj levo usmerjena, sicer pa zagovarja tradicionalne, konservativne vrednote.
Nemška kanclerka Angela Merkel je pred tem v uvodnem nagovoru spomnila na svoje začetke, a ob tem poudarila prihodnje izzive, ki ležijo pred stranko. Pri tem je, črpajoč iz lastnih 18-letnih izkušenj vodenja CDU, pozvala k poenotenju krščanskih demokratov, da bi se tako lahko skupaj združili in vodili."Krščanski demokrati se morajo z novim vodstvom in programom zoperstaviti izzivom prihodnosti," je pozvala Merklova v svojem zadnjem nagovoru kot predsednica stranke. Opozorila je, da so pri krščansko-demokratski stranki in sestrski krščansko-socialni uniji (CSU) v preteklih letih z grenkim priokusom uvideli, kam vodi neskončen spor. Kot ključno je zato izpostavila poenotenje stranke. "Stranka ni en, stranka smo mi vsi," je dejala. Osrednjo temo njenega govora nakazuje tudi geslo kongresa Poenotiti in skupaj voditi.

Angela Merkel je bila vidno ganjena.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta