Cenzura ali zaščita pred grožnjami? Putin podpisal sporni zakon o internetu

STA, GR.G.
02.05.2019 15:08
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vertigo3d

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal zakon o "suverenem internetu", ki omogoča ruskim oblastem osamitev interneta v Rusiji. Oblasti trdijo, da je cilj zakona zaščititi Rusijo pred kibernetskimi grožnjami, kritike pa skrbi, da bo omogočil cenzuro. Zakon, ki ga je sredi aprila potrdila duma, predvideva vzpostavitev neodvisne infrastrukture za ruski internet, imenovan Runet, ki bo Rusiji v primeru kibernetskega napada omogočil prekinitev povezav s svetom. Zakon bo začel veljati novembra.
Predlagatelji zakona pravijo, da gre za vprašanje nacionalne varnosti. Neodvisni internet bo lahko deloval tudi, ko bodo prekinjene povezave s strežniki zunaj Rusije. To pomeni, da bo Rusija pripravljena, če jo bodo druge države želele odklopiti od interneta. "Če imajo drugi tehnične zmogljivosti za izvajanje napadov na ruski internet, potem moramo mi imeti tehnične zmogljivosti za obrambo pred temi napadi," je dejal eden od predlagateljev zakona, član sveta federacij Andrej Klišas. "Ne dvomimo, da so ZDA tehnično sposobne izklopiti internet, kadarkoli se jim to zdi nujno," je dodal.

Ruski predsednik Vladimir Putin. 
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta