Črna gora dobila novo vlado, vodil jo bo Milojko Spajić

N.S., STA
31.10.2023 09:07

Črnogorski parlament je danes potrdil novo vlado s premierjem Milojkom Spajićem na čelu. Po razpravi, ki je trajala vso noč, je predlog zjutraj podprlo 46 od skupno 81 poslancev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milojko Spajić
Reuters

Novoimenovani premier se bo že v dopoldanskih urah srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki se danes mudi na obisku v Črni gori.

Zelo burna razprava je potekala že ves ponedeljek pred tem, saj je moral parlament sprva potrditi novega predsednika skupščine, poročajo podgoriške Vijesti. To je postal Andrija Mandić iz stranke Nova srbska demokracija (NSD). Zanj je glasovala nova parlamentarna večina, ki jo tvorijo zmagovalna stranka junijskih volitev Gibanje Evropa zdaj, Demokrati nekdanjega predsednika skupščine Alekse Bečića, stranke albanske manjšine, Socialistična ljudska stranka (SNP) ter Mandićeva koalicija Za prihodnost Črne gore.

Reuters

Slednja zaenkrat v novi vladi še nima lastnih ministrov, bi jih pa po dogovoru lahko predvidoma dobila ob načrtovani rekonstrukciji v začetku leta 2025, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina. Iz opozicije novi vladi očitajo, da je protičrnogorska, protievropska in proruska.

Spajić je med razpravo zatrdil, da bo njegova vlada delala vsa štiri leta, državljanom pa obljubil, da bo z novim letom minimalna pokojnina zrasla na 450 evrov, povprečna plača pa da bo čez eno leto znašala 1000 evrov. S potrditvijo nove vlade Gibanje Evropa zdaj obvladuje oba najmočnejša položaja v državi. Gibanje je namreč Spajić lani ustanovil skupaj z Jakovom Milatovićem, ki je maja postal predsednik Črno gore.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta