Deli Nemčije pod vodo, prebivalce evakuirajo tudi s helikopterji: "Raven vode še kar narašča"

M.R.
02.06.2024 21:20

Dele Nemčije so prizadele katastrofalne poplave. V zveznih deželah Bavarska in Baden-Wüttenberg so vodostaji narasli do ravni stoletnih poplav. Poročajo o žrtvah, ponekod pa evakuirajo ogrožene prebivalce, tudi s helikopterji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poplavljanje reke Paar v kraju Gotteshofen pri Ingolstadtu
REUTERS

Predstavnica bavarskega ministrstva za notranje zadeve je povedala, da so 3000 stanovalcev evakuirali ogroženih območij. Ministrstvo za obrambo pa je na omrežju X zapisalo, da so poleg 40.000 reševalcev aktivirali tudi okoli 800 vojakov. 

REUTERS

Jug Nemčije je popolnoma odrezan od sveta. Takih poplav ne pomnijo, strokovnjaki pa pravijo, da gre za pojav, ki se zgodi le enkrat na sto let. Večina občin je že razglasila izredno stanje, dež pa še pada. Nemci so izračunali, da je ponekod v 24 urah padlo toliko dežja, kot bi ga sicer v več mesecih. Vojska je na pomoč priskočila tudi s helikopterji. 

Bavarski premier Markus Söder je sporočil, da gre za tragične razmere in da je veliko ljudi ostalo brez svojega premoženja. "Škoda na objektih je ogromna, stanje bo treba še preučiti, čakamo, da se voda umakne. Želim se zahvaliti vsem, ki so prišli na pomoč, vsem uslužbencem, vsakemu posamezniku, ki se žrtvuje, da bi pomagal ljudem v težavah," je dejal. 

REUTERS
Ayhan REUTERS

"Raven vode še kar narašča, zato se pripravljamo na nove evakuacije," pa je povedal poveljnik nemške reševalne službe Anton Wiedegrun. Ljudem govorijo, da je nevarno ostati doma, saj voda neustavljivo raste, če bodo ostali doma, pa bi lahko postalo kritično. 

Jutri naj bi na jug države prispel tudi kancler Olaf Scholz, ki se je danes prav tako zahvalil reševalcem in drugim, ki pomagajo v teh razmerah. Podkancler in minister za gospodarstvo Robert Habeck pa je obljubil pomoč prizadetim območjem. Pri tem je dejal, da podnebne spremembe povzročajo vse resnejše težave. "Naravne katastrofe že vse skozi spremljajo človeštvo. Opažamo pa, da se pogostost teh pojavov znatno povečuje. Rekordne poplave in padavine se dogajajo že na vsakih nekaj let," je povedal Habeck, ki prihaja iz stranke Zelenih. 

Našli truplo gasilca

Davi so našli truplo gasilca, ki ga je odnesla voda med sobotno reševalno akcijo na Bavarskem. Skupaj s tremi kolegi je v gumijastem čolnu v mestu Pfaffenhofen na Bavarskem reševal družino na močno poplavljenem območju, ko se je plovilo prevrnilo. Po navedbah tamkajšnjih oblasti so njegovo truplo našli zgodaj davi. Ostale tri gasilce so rešili. V okrožju Pfaffenhofen an der Ilm sta danes zaradi naraslih voda popustila tudi jezova na reki Paar, ki je pritok Donave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta