Demokrati predstavili ustavno obtožbo: Trumpu očitajo zlorabo položaja in oviranje kongresa

M.R.
10.12.2019 15:46

Demokrati so javnosti predstavili dve točki ustavne obtožbe, s katero želijo odstaviti ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ustavno obtožbo mora potrditi še predstavniški dom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Adam Schiff kot govornik, levo od njega so predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi, predsednik pravosodnega odbora Jerrold Nadler, predsednica odbora za finance Maxine Waters in predsednik odbora za zunanje zadeve Eliot Engel, desno pa sta še predsednica odbora za nadzor Carolyn Maloney in predsednik odbora za razdeljevanje proračunskih sredstev Richard Neal.
Reuters

Demokrat Jerrold Nadler, ki vodi pravosodni odbor predstavniškega doma, je dejal, da je predsednik Donald Trump zagrešil huda dejanja in prekrške. Očitajo mu zlorabo položaja, s tem ko je politiko postavil pred nacionalni interes, hkrati pa, da je tudi poskušal ovirati delo kongresa. "To mora biti jasno: nihče, niti predsednik ni nad zakonom," je že povedal Nadler. 
Nato se je oglasil še predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti Adam Schiff, ki je dejal, da je Trump obstrurial kongres in se tako obdržal na položaju.
Trumpovi pogovori z Ukrajino so spodkopali nacionalno varnost ZDA, je nadaljeval Schiff. "Še vedno si želi, da bi se Ukrajina vpletla v naše volitve in pomagala njegovi kampanji," je dejal in dodal, da je Trumpov osebni odvetnik Rudy Giuliani še vedno v Ukrajini, kjer preiskuje delovanje nekdanjega podpredsednika Joea Bidena.
"Tu stojimo, ker nam predsednik z zlorabo svojega položaja ne pušča druge možnosti. Če ne bi storili ničesar, bi postali sostorilci pri zlorabi njegovega visokega položaja, javnega zaupanja in naše nacionalne varnosti," je dejal Schiff. Ko je končal, so demokrati tiho zapustili dvorano in niso odgovarjali na novinarska vprašanja. 
Predstavnica Bele hiše je že napovedala, da se bo Trump odzval na "neutemeljeni" ustavni obtožbi, ki so ju predstavili demokrati. Stephanie Grisham je dejala, da gre za lažne otožbe in da Trump pričakuje, da bo oproščen, saj da ni storil nič narobe. 
Če bo predstavniški dom potrdil ustavno obtožbo, bo Trump postal tretji ameriški predsednik, ki se bo moral zagovarjati zaradi nje. Prvi ameriški predsednik, ki se je zagovarjal zaradi t.i. impeachmenta, je bil Andrew Johnson (1986), drugi pa Bill Clinton leta 1998. 
Nobena izmed obeh obtožb sicer ni uspela, saj jo morata potrditi tudi dve tretjini vseh senatorjev. Proti Johnsonu je pred 151 leti zmanjkal le en glas (35-19), proti Clintonu pa je ustavna obtožba precej bolj prepričljivo padla, saj ni dobila več kot polovične podpore.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta