Dnevi za impičment Donalda Trumpa

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
21.01.2020 17:27

Tretji postopek za odstavitev ameriškega predsednika je prešel v sklepno fazo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ameriškem kongresu se že več dni zbirajo protestniki. "Odstavite Trumpa," sporočajo.
Reuters

V zgornjem domu ameriškega parlamenta, senatu, se je včeraj zvečer po našem času tudi formalno pričel politični "sodni" postopek za odstavitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ne gre za sojenje v pravem pomenu besede, temveč za tako imenovani impičment oziroma ustavno obtožbo; v procesu kot tožilci nastopajo demokrati iz spodnjega, predstavniškega doma parlamenta, usmerja ga predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts, razsodilo pa bo sto senatorjev. Ker imajo Trumpovi republikanci v senatu večino, 53 senatorjev, za odpoklic predsednika pa bi bila potreba dvotretjinska večina, torej glasovi 67 senatorjev, je rezultat znan že vnaprej: Trump bo oproščen in bo ostal 45. predsednik Združenih držav Amerike vsaj do izteka prvega mandata 20. januarja prihodnje leto.

Predvsem nabiranje političnih točk

Ker bodo vmes, v začetku novembra, predsedniške volitve, je jasno, da gre pri tem impičmentu, šele tretjem v zgodovini ZDA, predvsem za nabiranje političnih točk med neopredeljenimi volivci. Prav nobene nevarnosti ni, da bi predsednik padel sredi mandata, kot se ni zgodilo niti v prejšnjih dveh impičmentih zoper Billa Clintona leta 1998 in Andrewa Johnsona davnega leta 1968. Skoraj gotovo bi uspel impičment proti Richardu Nixonu leta 1974 zaradi afere Watergate, a se je 37. predsednik ZDA dogovoril za odstop in predajo oblasti podpredsedniku Geraldu Fordu v zameno za pomilostitev.
Trump, ki ga demokrati bremenijo zlorabe oblasti v primeru izsiljevanja Ukrajine za uvedbo preiskave zoper sina morebitnega predsedniškega protikandidata Joeja Bidna v zameno za ameriško vojaško pomoč v višini 400 milijonov dolarjev in oviranja kongresne preiskave, saj sodelavcem ni dovolil pričanja, vse obtožbe že ves čas zavrača in vse skupaj označuje za lov na čarovnice. "V postopku impičmenta sem zaradi perfektnega telefonskega klica," ponavlja kot pokvarjena gramofonska plošča. Nikoli ni zanikal, saj tudi ni mogel, da je po telefonu govoril z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, a zavrača navedbe, da je pogojeval pomoč s tem, da v Ukrajini očrnijo njegovega političnega tekmeca. "Ni bilo quid pro quo (usluga za uslugo)," trdi Trump. Njegova več kot desetčlanska odvetniška ekipa, v kateri sta nekdanji odvetnik razvpitega O. J. Simpsona Alan Dershowitz in posebni tožilec, ki je preganjal bivšega predsednika ZDA Billa Clintona, Ken Starr, pa vidi v vsem skupaj demokratsko zaroto. "Gre za predrzen in nezakonit poskus sprevračanja rezultatov volitev 2016 in vpletanje v volitve 2020," so zapisali in dodali, da v ustavi sploh ne najdejo razloga za takšen impičment.

Brez možnosti za zmago

Zakaj so se demokrati torej podali v postopek ustavne obtožbe predsednika, če vedo, da ne morejo zmagati? Poleg prepričevanja neopredeljenih volivcev (skoraj ves impičment razen delov, označenih kot tajnost, prenašajo vse vodilne televizijske postaje) upajo predvsem na to, da bodo uspeli pred senat povabiti dodatne pomembne priče, med njimi tudi nekdanjega Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona. Trumpovi podporniki bi v tem primeru radi zaslišali žvižgača, ki je pod obljubo anonimnosti prijavil predsednikov sporni telefonski pogovor z Zelenskim. O zaslišanju dodatnih prič bodo v senatu glasovali posebej in za uresničitev želje potrebujejo demokrati glasove najmanj treh republikanskih senatorjev, poleg njih pa potem še sodnika Robertsa, ki je v primeru ustavne obtožbe pri izidih glasovanja 50 proti 50 jeziček na tehtnici.
Kako dolgo bo postopek v senatu trajal, si nihče ne upa napovedati. Senatorji bodo zasedali vse dni v tednu razen nedelje, zaradi tega pa bodo štirje demokratski kandidati za nastop na novembrskih predsedniških volitvah - senatorki Elizabeth Warren in Amy Klobuchar ter senatorja Bernie Sanders in Michael Bennet - izgubili dragoceni čas za prepričevanje volivcev pred prvimi izbori (caucusi) predsedniškega kandidata v zvezni državi Iowa 3. februarja. Tudi Trump bi rad, da se impičment konča do tega dne, saj ima dan kasneje na sporedu vsakoletni nagovor ljudstvu o stanju v državi State of the Union.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta