Elon Musk od junaka do bedaka: Izgubar za knjigo rekordov

DR
13.01.2023 18:59

Lastnik Tesle vesoljskega podjetja SpaceX in Twitterja Elon Musk je v letu dni izgubil več kot polovico svojega bajnega premoženja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav je Tesla lani prodala rekordno število električnih avtov, okoli 1,3 milijona, to vlagateljev na borzah ni prepričalo.
Reuters

Elon Musk je po poročanju predstavnikov Guinnessove knjige svetovnih rekordov podrl rekord, potem ko je v razmeroma kratkem času izgubil največ osebnega premoženja. Tehnološki milijarder je po njihovih navedbah med novembrom 2021 in decembrom 2022 ostal brez približno 170 milijard evrov, čeprav naj bi bil po poročanju drugih virov izgubil skoraj 186 milijard evrov. Vrednost Muskovega premoženja, januarja 2021 ocenjenega na 298 milijard evrov, je januarja 2023 padla na 128 milijard evrov, pretežno zaradi strmega padca vrednosti delnic njegovega podjetja Tesla, navajajo predstavniki Guinnessove knjige svetovnih rekordov in še dodajajo, da so te podatke pridobili od ameriške finančne revije Forbes.

Čeprav dopuščajo možnost, da to ni natančna številka, menijo, da padec skupne vrednosti Muskovega osebnega premoženja "močno presega" pretekli svetovni rekord, ki ga je od leta 2000 držal japonski tehnološki investitor Masajoši Son. Son je menda tedaj izgubil 54 milijard evrov osebnega premoženja. Decembra je šef Tesle izgubil položaj najbogatejšega človeka na svetu. Na njem ga je zamenjal Bernard Arnault, lastnik francoskega koncerna LVMH, proizvajalca luksuznih izdelkov in lastnika modne blagovne znamke Louis Vuitton. Pri reviji Forbes ocenjujejo, da je bilo 12. januarja Arnaultovo premoženje vredno 189 milijard evrov, Muskovo pa "le" 137 milijard evrov.

Večina Muskovega premoženja je vezana na delnice podjetja Tesla, katerih vrednost se je v turbulentnem letu 2022 po navedbah predstavnikov Guinnessove knjige svetovnih rekordov znižala za vrtoglavih 65 odstotkov. Milijarderjevo premoženje se je precej zmanjšalo tudi oktobra, ko je za okoli 41 milijard evrov kupil družbeno omrežje Twitter. Vse večja zaskrbljenost zaradi slabljenja globalnega povpraševanja in logistične težave so povzročale motnje pri dobavah vozil tega vodilnega svetovnega proizvajalca električnih avtomobilov, poroča britanski časnik The Guardian. Musk je 30. decembra 2022 na twitterju zapisal: "Teslovi dolgoročni temelji so izjemno trdni. Kratkoročna tržna norost je nepredvidljiva."

In kdo je najbogatejši Zemljan, ki ni tako medijsko razvpit kot Musk? Triinsedemdesetletni Arnault je izvršni direktor podjetja za prodajo prestižnih izdelkov LVMH, ki združuje številne luksuzne znamke in verige iz sveta visoke mode, pijač in hotelov. Podjetje je nastalo leta 1987 z združitvijo uveljavljene modne hiše Louis Vuitton in proizvajalca penin Moët Hennessy. Pod okriljem podjetja je danes 60 podružnic in skupno nadzira okoli 75 prestižnih znamk, med katerimi so tudi Christian Dior, Tiffany & Co, Givenchy, Marc Jacobs, TAG Heuer in Bulgari. LVMH s sedežem v Parizu je od leta 2021 najbogatejše podjetje v Evropi. Podjetje je postalo pravi družinski imperij, saj je na vodstvenih položajih znotraj koncerna tudi vseh pet Arnaultevih otrok. Petinštiridesetletni sin Antoine Arnault je nedavno od očeta prevzel vodenje holdinga Agache, ki je pred tem postal delniški partner LVMH-ja, 47-letno hčer Delphine Arnault pa je oče v začetku leta imenoval za direktorico modne hiše Christian Dior. Njen predhodnik Pietro Beccari bo na mestu izvršnega direktorja Luisa Vuittona. Delphine Arnault je bila doslej sicer podpredsednica Louisa Vuittona.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta