Erdogan Varnostnemu svetu: Na kaj čakate, da preprečite genocid v Gazi in rečete stop temu barbarstvu?

Va, STA
24.09.2024 19:12

V Gazi ne umirajo samo otroci, temveč tudi vrednote Združenih narodov, je izjavil turški predsednik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Recep Tayyip Erdogan: "Treba je doseči takojšnjo in trajno prekinitev ognja, izvesti izmenjavo talcev in zapornikov ter v Gazo nemoteno in neprekinjeno dostavljati humanitarno pomoč."
Reuters

V Generalni skupščini ZN je bil kritičen do Varnostnega sveta, ki da spričo izraelskih zločinov ne ukrepa, Gazo pa je označil za največje pokopališče žensk in otrok na svetu.

"V Gazi ne umirajo samo otroci, ampak tudi sistem ZN," je dejal turški predsednik. "Resnica, vrednote, za katere Zahod trdi, da jih zagovarja, umirajo," je poudaril in zbrane retorično vprašal, ali prebivalci Gaze in zasedenega Zahodnega brega niso ljudje.

Kritičen je bil do Varnostnega sveta ZN, ker ni odredil prekinitve spopadov. Večkrat je ponovil, da je svet večji od petih stalnih članic tega organa, ki imajo pravico do veta.

"Varnostni svet ZN, na kaj čakate, da preprečite genocid v Gazi in rečete 'stop' tej krutosti, temu barbarstvu," je vprašal in palestinsko enklavo označil za največje pokopališče žensk in otrok na svetu. Mednarodno skupnost je pozval, naj ustavi izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in "njegovo morilsko mrežo", ki da s svojimi dejanji v vojno vlečejo celotno regijo. "Treba je doseči takojšnjo in trajno prekinitev ognja, izvesti izmenjavo talcev in zapornikov ter v Gazo nemoteno in neprekinjeno dostavljati humanitarno pomoč," je še dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta