Eurostatovo poročilo razkriva potovalne navade Evropejcev

Gregor Grosman Gregor Grosman
18.09.2024 11:16

Prevoz z avtomobili je prevladoval po vseh državah Evropske unije, v železniškem prometu se je najvišje uvrstila Avstrija, pri zračnem prometu pa je Hrvaška zabeležila največji delež letalskih potniških kilometrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miloš Vujinović

Ob tednu mobilnosti so pri Eurostatu pripravili poročilo o mobilnosti Evropejcev za leto 2022. Ugotavljajo, da je omenjenega leta prevoz z avtomobili predstavljal 72,2 odstotka vseh potniških kilometrov po EU, kar je zmanjšanje za 8,1 odstotne točke v primerjavi z letom 2021.

Prevoz z letali je predstavljal 13,1 odstotka vseh potniških kilometrov, kar je opazno povečanje za 6 odstotnih točk v primerjavi z letom 2021. Po priljubljenosti so sledili avtobusi ali trolejbusi s 7,4 odstotka ali 0,5 odstotne točke več, vlaki s 7,0 odstotka (1,6 odstotne točke več) in pomorska plovila z 0,3 odstotka. 

Čeprav je prevoz z avtomobili prevladoval po vseh državah Evropske unije, so največji delež zabeležili v Litvi, kar 87,9 odstotka, sledita ji Finska z 78,6 odstotka in Nizozemska s77,9 odstotka. Kazalec predstavlja delež uspešnosti posameznega prevoznega sredstva v skupni prevozni uspešnosti vseh sredstev, merjen v potniških kilometrih. Potniški kilometer pa pomeni posameznega potnika, ki je prepotoval razdaljo enega kilometra.

Kar zadeva zračni promet, je Hrvaška zabeležila največji delež letalskih potniških kilometrov: 40,4 odstotka. Sledita Bolgarija s 25,9 odstotka in Ciper s 23,2 odstotka. Največji delež prevoza z avtobusi in trolejbusi je imela Malta (15,4 odstotka), zaostajali pa sta Irska (14,1 odstotka) in Madžarska (13,0 odstotka).

V železniškem prometu se je najvišje uvrstila Avstrija z 11,0 odstotka železniških potniških kilometrov, sledita ji Nizozemska (10,6 odstotka) in Švedska (9,5 odstotka). V pomorskem prometu pa se je na prvem mestu znašla Hrvaška (2,5 odstotka), tesno za njo pa sta ji sledili Estonija (2,3 odstotka) in Finska (2,2 odstotka).

Eurostat
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta