Evrovizijsko zmagovalko Jamalo Rusija uvrstila na seznam iskanih oseb

STA, Va
20.11.2023 12:41

Notranje ministrstvo v Moskvi naj bi ukrajinsko pevko obtožilo diskreditiranja ruske vojske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jamala na odru v Stockholmu.  
EPA

Ukrajinsko zmagovalko na Evroviziji leta 2016 je Rusija uvrstila na seznam iskanih oseb, so danes poročali številni ruski mediji. Notranje ministrstvo v Moskvi naj bi pevko krimskotatarskega porekla obtožilo diskreditiranja ruske vojske. Jamala je sicer večkrat obsodila invazijo na Ukrajino, zavzema pa se tudi za pravice krimskih Tatarov.

40-letna Jamala s pravim imenom Susana Jamaladinova je glasna nasprotnica ruske okupacije polotoka Krim in ruske invazije na Ukrajino. Leta 2016 je zmagala na 61. tekmovanju za pesem Evrovizije v Stockholmu s skladbo 1944, poroča bruseljski spletni portal Politico.

Pesem je posvetila svoji prababici, ki je bila med okoli 250.000 Tatari, ki so jih deportirali s polotoka Krim v času sovjetskega diktatorja Stalina leta 1944 v okviru kolektivnega kaznovanja zaradi domnevnega sodelovanja z nacisti.

Njena pesem s politično vsebino je tako že od začetka vzbudila nasprotovanje Moskve in oblasti na Krimu, ki so zahtevali diskvalifikacijo pesmi, češ da kritizira rusko priključitev Krima.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta