Fajonova v Kijevu o nadaljnji podpori in pomoči Ukrajini

STA, Va
27.07.2022 09:27

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je danes v Kijevu sestala s kolegom Dmitrom Kulebo, predsednikom vlade Denisom Šmihalom, županom Kijeva Vitalijem Kličkom in direktorjem ukrajinske agencije za investicije Sergijem Tsivkachem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon v Irpinu pri Kijevu.
Twitter/tfajon

Zagotovila je nadaljnjo podporo in pomoč Ukrajini, tako pri soočanju s posledicami ruske agresije kot na poti v EU.

"Slovenija ostaja prijateljica in podpornica Ukrajine in njenih prebivalcev, ki so pokazali veliko poguma," je dejala Fajonova in pri tem ponovno obsodila rusko agresijo, ki ogroža mednarodni red in mir.

Sogovornike je med drugim seznanila o humanitarni pomoči, ki jo je Slovenija od začetka vojne namenila Ukrajini. Skupaj s prispevkom slovenskih nevladnih organizacij gre za nezanemarljiv znesek 8,8 milijona evrov, so sporočili iz zunanjega ministrstva.

"Pogovarjali smo se o konkretnih projektih humanitarne pomoči, kot sta razminiranje in rehabilitacija ranjencev, kjer želimo pomagati s slovensko ekspertizo," je dejala in dodala, da je bil ob robu obiska podpisan tudi memorandum o soglasju na področju kibernetske varnosti.

Od začetka vojne je slovenska vlada v obliki uradne humanitarne pomoči Ukrajini zagotovila 3,2 milijona evrov. Slovenija nudi zatočišče ukrajinskim beguncem, sprejela pa je tudi 20 sirot iz luganske sirotišnice. Prav tako so slovenske nevladne organizacije za potrebe Ukrajine in ukrajinske begunce, ki se nahajajo v Sloveniji, namenile pomoč v okvirni vrednost 5,5 milijonov evrov.

Predsednik vlade Šmihal se je Sloveniji medtem zahvalil za vso pomoč, Fajonova pa je dejala, da so slovenski gospodarstveniki izrazili interes po sodelovanju pri povojni obnovi Ukrajine.

Ministrica se je danes sestala tudi z županom Kijeva, za katerega je dejala, da kljub dogajanju v državi ostaja izjemno motiviran. Razpravljala sta zlasti o nujnosti končanja vojne in povratka Kijeva v normalno življenje.

Pred tem si je Fajonova danes v Irpinu ogledala prizorišče pobojev nedolžnih ukrajinskih civilistov. Skupaj s Kulebo je položila cvetje pri zidu spomina na padle v vojni v Donbasu in se poklonila žrtvam.

Najostreje je obsodila poboje civilistov, ki predstavljajo hudo kršitev mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic, in poudarila, da storilci ne smejo ostati nekaznovani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta