(FOTO) Bidnov govor o stanju v državi: Namig na novo kandidaturo za predsednika ZDA?

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
08.02.2023 09:30

Ameriški predsednik Joe Biden je med svojim govorom o stanju v državi po mnenju analitikov zvenel, kot da namerava prihodnje leto spet kandidirati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Joe Biden je bil tokrat v top formi, odločen, glasen in šaljiv je z nasmehom odbijal vse napade. 
Reuters

Tradicionalni vsakoletni nagovor ameriškega predsednika, letos torej Joeja Bidna, ni dal jasnega odgovora na vprašanje, ki si ga v ZDA zastavljajo mnogi: bo Biden prihodnje leto spet kandidiral? A po ocenah ameriških političnih analitikov je aktualni predsednik v govoru o stanju v državi (State of the Union) namignil prav na to. Za uradno razglasitev kandidature še ni čas, to bo šele spomladi prihodnje leto. A 80-letni Biden, ki ga približno tri četrtine Američanov (tudi) zaradi starosti ne bi želeli še en mandat v Beli hiši, vnovične kandidature za volitve novembra 2024, ko bi se lahko v reprizi prejšnjih udaril s svojim predhodnikom Donaldom Trumpom, svoje vnovične kandidature ne izključuje.

V veliki dvorani ameriškega kongresa v Washingtonu, kjer se ob tej priložnosti zberejo skoraj vsi kongresniki in senatorji, vrhovni sodniki in skrbno izbrani povabljeni gosti, sicer ni bilo iz Bidnovih ust slišati nič revolucionarno novega. Veliko večino svojega 72-minutnega govora je namenil domačim temam, zlasti ekonomiji, pri čemer je na trenutke zvenel skoraj kot Trump. Ko je govoril o povečanju meje javnega dolga, o čemer ima z republikanci, ki so po vmesnih kongresnih volitvah novembra lani dobili večino v spodnjem, predstavniškem domu parlamenta, diametralno različna stališča, je dvorana sicer bolj spominjala na hrupni parlament kakšne arabske države kot pa na zibelko demokracije, za kar se ZDA imajo. "Lažnivec," je v nekem trenutku z galerije Bidnu kričala kongresnica Marjorie Taylor Greene, ki tudi v republikanskih vrstah velja za skrajno radikalno. A predsednik je bil v formi, ni bilo sledu o njegovi pozabljivosti in konfuznosti v govoru, ki se včasih pojavlja. Odločen, glasen in šaljiv je z nasmehom odbijal vse napade.

Repiblikanska kongresnica je Bidnu večkrat zakričala, da je lažnivec.
Epa

Kot rečeno je Biden večino govora namenil gospodarskim temam in se pohvalil, da se v času njegovega mandata v ZDA vračajo industrijska delovna mesta, ustvarjenih je bilo 12 milijonov novih, za katera je veljalo prepričanje, da so za vedno šla v tujino. Napovedal je tudi, da bodo odslej v vseh javnih zveznih gradbenih projektih morali uporabljati le materiale, ki so bili narejeni v ZDA. Zahvalil se je tudi republikancem, ki so glasovali za zakon o obnovi infrastrukture, s pomočjo katerega so že zagnali 20.000 nujnih projektov. Tiste, ki so glasovali proti, vendar se doma pri volivcih hvalijo z zvezno porabo za projekte, pa je zbodel, da se vidijo pri naslednjem rezanju traku.

Nabito polna velika dvorana ameriškega kongresa.
Reuters

Zunanji politiki ni namenjal veliko pozornosti. O incidentu s kitajskim (domnevno vohunskim) balonom, ki so ga ameriška lovska letala sestrelila z neba, je dejal le: "Kot smo jasno pokazali prejšnji teden, bomo, če bo Kitajska ogrožala našo suverenost, ukrepali. In smo." Glede vojne v Ukrajini, ki jo ZDA obilno zalagajo z vedno sodobnejšim orožjem in milijardami dolarjev, pa: "Putinova invazija je bila preizkus generacije, za Ameriko. Bomo branili demokracijo? Smo in bomo. Poenotili smo Nato, zgradili globalno koalicijo."

Mad povabljenimi gosti je bil tudi Bono, pevec irske glasbene skupine U2 in borec za človekove pravice.
Epa

Kot zmeraj je posebna pozornost javnosti veljala gostom, ki so sedeli poleg prve dame Jill Biden. Letos so bili med njimi Bono, frontman irske rock skupine U2 in borec za človekove pravice ter čistejše okolje, pa ukrajinska veleposlanica v ZDA Oksana Makarova, prišla sta starša Tyra Nicholsa, ki so ga pred kratkim v Memphisu ubili policisti, kar je poudarilo potrebo po policijskih reformah. Med povabljenimi sta bila tudi starša umrle odvisnice od mamil, prišla pa je tudi Amanda Zurawski iz Teksasa, ki je skoraj umrla, potem ko ji zdravniki zaradi strogega zakona proti splavu niso upali nuditi zdravniške pomoči.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta