(FOTO) Britanski kralj Karel III. začel prvi uradni obisk v Avstraliji

STA, J.K.
20.10.2024 13:22

Turneja, ki jo bo sklenil 26. oktobra na Samoi, bo za Karla najdaljša, odkar se je začel zdraviti za rakom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Britanski kralj Karel III. je danes skupaj s svojo soprogo, kraljico Camillo z udeležbo maše v Sydneyju začel uradni del obiska v Avstraliji. Kraljevi par se je pred cerkvijo rokoval s številnimi podporniki, medtem ko so se nedaleč stran zbrali nasprotniki monarhije.

Po maši se je kraljevi par udeležil še slovesnosti ob 200. obletnici parlamenta zvezne države Novi južni Wales. "Če demokracija temelji na modrosti in dobri veri, verjamem, da je izjemno sposobna inovacij, kompromisov, prilagodljivosti in stabilnosti," je dejal Karel. Prepričan je, da so močni parlamentarni sistemi temeljnega pomena za demokracijo, zlasti zaradi nenehnih družbenih, gospodarskih in tehnoloških sprememb v družbi.

V Sydneyju je pozdravil ljudi. 
Reuters

To je kraljev prvi obisk v Avstraliji, odkar je septembra 2022 prevzel položaj po smrti svoje matere, kraljice Elizabete II. V državo je prispel v petek, ko so ju s soprogo v Sydneyju pozdravili lokalni dostojanstveniki in otroci.

Zaradi raka, ki so ga Karlu odkrili pred osmimi meseci, so turnejo prilagodili. Tako ne vključuje večernih dogodkov, državniških večerij in izletov pozno popoldan. Se bo pa 75-letni monarh udeležil piknika z žarom in s soprogo obiskal nekatere avstralske znamenitosti. Turneja, ki jo bo sklenil 26. oktobra na Samoi, bo za Karla najdaljša, odkar se je začel zdraviti za rakom.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta