(FOTO in VIDEO) Kremelj: Rusija ne bo uporabila jedrskega orožja, razen v primeru eksistencialne grožnje

Va, STA, A.L.
22.03.2022 07:28

V videonagovoru 27. dan agresije je ukrajinski predsednik sporočil, da so upočasnili rusko napredovanje povsod po državi. Svetovalec Zelenskega ocenjuje, da bo vojna trajala še dva do tri tedne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rusko oklepno vozilo v Harkovu.  
EPA

V Ukrajini že 27. dan ruske invazije. V najnovejšem videonagovoru je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski povedal, da so ukrajinske enote upočasnile rusko napredovanje. Predtem je ukrajinska stran objavila, da so osvobodili mesto Makariv v kijevski regiji in potisnili rusko vojsko 60 kilometrov zahodno od prestolnice.  

"Junaška operacija naših borcev, ukrajinska zastava spet plapola v Makarivu, napade sovražnih sil smo odbili," je objavil generalštab ukrajinskih obrambnih sil.

Po besedah Zelenskega je ruska vojska pri Harkovu ostala brez enega helikopterja. 

Iz ukrajinskega parlamenta so v torek sporočili, da je v bližini jedrske elektrarne v Černobilu izbruhnilo več požarov, kar je verjetno posledica topniških napadov. To je povečalo zaskrbljenost pred morebitno povišano radiacijo. Černobil je pod ruskim nadzorom vse od prvih dni agresije na Ukrajino.   

Satelitski posnetek razdejanja v Irpinu v bližini Kijeva. 
EPA

V Černobilu več požarov

Ukrajinski predsednik je v ponedeljek zvečer v pogovoru za enega od domačih medijev poudaril, da je nujen sestanek "v kakršnikoli obliki" z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, da se vojna ustavi. 

Govorila bi lahko tudi o statusu okupiranega polotoka Krim in separatističnih območij v Donbasu, je dodal. "Na prvem srečanju z ruskim predsednikom sem pripravljen govoriti o tem," je povedal. Zelenski je prepričan, da s Putinom ne bi rešila vseh izzivov že na prvem srečanju. "Ampak je možnost, da bi lahko vsaj delno ustavila vojno," je izjavil.

Opozoril je, da bi kakršenkoli mirovni dogovor, v katerega bi bile vključene zgodovinske spremembe, nato dali v odločanje ljudem na referendumu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

(POGLED) Kaj vse gre narobe Rusiji v tej vojni

Slovenija in Ukrajina: Naši diplomati na poti v volčje žrelo

Svetovalec Zelenskega: Poskus zavzetja Kijeva samomor za Moskvo 

Svetovalec ukrajinskega predsedniika Oleksij Arestovič pravi, da je zavzetje Kijeva, ki je oblegan že tedne, še vedno jasna ruska prioriteta, a da bi bil poskus to storiti samomor za Moskvo. Ocenil je, da bi se lahko vojna v Ukrajini končala v dveh do treh tednih.

Po podatkih ukrajinske strani je Rusija do zdaj izgubila 15.000 vojakov in na stotine tankov. Po podatkih Visokega komisariata za begunce (UNHCR) pa je od začetka ruske agresije v tujino pobegnilo 3,5 milijona Ukrajincev.

Zdravnik Anatolij Pavlov sredi uničene psihiatrične bolnišnice v Mikolajevu. 
Reuters

V obleganem Mariupolju poskus s tremi koridorji za civiliste   

Ukrajinske sile bodo skušale danes odpreti tri humanitarne koridorje, po katerih bi lahko civilisti zapustili oblegano pristaniško mesto Mariupolj, je sporočila namestnica premierja Irina Vereščuk.

"Vemo, da ne bo dovolj prostora za vse, ampak skušali bomo izvajati evakuacije, dokler ne bomo spravili ven vseh prebivalcev Mariupolja," je obljubila Vereščukova v videu na Telegramu. Trije koridorji bodo civiliste vodili iz Berdjanska, Jurjivke in Nikolske do mesta Zaporožje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva ostaja v Mariupolju še okoli 130.000 od 440.000 prebivalcev.

Mariupoljci v begunskem centru v Rusiji.
EPA

K evakuaciji pozivajo tudi v okolici Kijeva, kjer je izbruhnila panika zaradi groženj, da bodo v sredo tam tarča napadov. Župan mesta Borispil Volodimir Borisenko je zaradi grožnje, da bo mesto kmalu uničeno, pozval ljudi, naj ga čim prej zapustijo. Moškim bo lažje obvarovati mesto, če odidejo ženske in otroci, je dodal.

Rusko obrambno ministrstvo pa trdi, da je borcem samooklicane Ljudske republike Doneck uspelo zavzeti še štiri kilometre ozemlja. Uspehe naj bi beležili tudi na območju Luganska, kjer naj bi bili po navedbah ministrstva med drugim ubili 40 ukrajinskih vojakov.

Ruski nobelovec svojo medaljo podarja skladu za ukrajinske begunce

Dmitrij Muratov, lanski dobitnik Nobelove nagrade za mir, je sporočil, da bo prejeto medaljo podaril skladu za pomoč ukrajinskim beguncem.

Medaljo je Muratov, urednik vodilnega opozicijskega časopisa Nova Gazeta, prejel skupaj s filipinsko novinarko Mario Resso zaradi njunih naporov za "varovanje svobode izražanja".

Muratov je odločitev sporočil na družbenem omrežju Telegram in pozval dražbene hiše, ki bi lahko prodale Nobelovo medaljo, naj stopijo v stik z njim. Pojasnil je, da želi deliti svojo medaljo "z mirnimi begunci, poškodovanimi in bolnimi otroki, ki potrebujejo nujno oskrbo". V zapisu je pozval k premirju, odprtju humanitarnih koridorjev, izmenjavi vojnih ujetnikov in vrnitvi trupel tistih, ki so umrli v bojih.

Nova Gazeta velja za enega redkih ruskih medijev, ki izražajo stališča v nasprotju z željami Kremlja, a neposredno tudi ne poročajo o dogajanju v Ukrajini. Razlog za to je nova zakonodaja, ki močno omejuje poročanje o vojni v Ukrajini, med drugim zahteva, da jo mediji označujejo kot "vojaško operacijo".

Od leta 2000 dalje je bilo ubitih šest sodelavcev Nove Gazete, vključno z raziskovalno novinarko Ano Politkovsko.

Biden: Jasno je, da se Putin pripravlja na uporabo kemičnega in biološkega orožja

Ruski predsednik Vladimir Putin je zaradi močnega upora, na katerega so ruske sile naletele v Ukrajini, stisnjen v kot ter bi se zato lahko zatekel k še hujšim taktikam kot doslej, je v ponedeljek posvaril predsednik ZDA Joe Biden.

Po Bidnovih besedah je "jasno", da se Putin pripravlja na uporabo kemičnega in biološkega orožja v Ukrajini. Obenem je zatrdil, da se mora Rusija, če bi se za ta korak odločila, pripraviti na oster odziv Zahoda, a več podrobnosti, kako še bi lahko zaveznice kaznovale Rusijo, ni navedel.

Biden je spomnil na nedavne trditve Kremlja, da naj bi ZDA v Evropi, konkretno tudi v Ukrajini, razvijale kemično in biološko orožje. "To preprosto ni res. Zagotavljam vam," je dejal na srečanju ameriških poslovnežev v Washingtonu in dodal, da je - tudi glede na ravnanje Kremlja v preteklosti - to znak, da Rusi sami razmišljajo o uporabi tega orožja.

Eksplozije na industrijskem območju od Rusov okupiranega Mariupola.
Reuters

S tem je ponovil opozorila, ki so tako iz Bele hiše kot tudi iz drugih zahodnih prestolnic že prišla ta mesec, potem ko so ruski predstavniki Ukrajini očitali, da skuša v naglici skriti dokaze o domnevnem ameriškem programu kemičnega orožja na svojih tleh. "Zdaj ko je Rusija izrekla te lažne trditve, bi morali biti vsi pozorni na možnost, da lahko Rusija uporabi kemično ali biološko orožje v Ukrajini ali da ustvari lažno pretvezo za njegovo uporabo," je tvitnila tiskovna predstavnica Bele hiše y.

Biden je v ponedeljek še povedal, da je Putina že na njunem srečanju lani v Ženevi posvaril, da se bodo ZDA odločno odzvale na morebitne kibernetske napade Rusije na ameriško kritično infrastrukturo.

Pred tem je Biden včeraj ameriška podjetja opozoril, da imajo obveščevalne podatke o naraščajoči ruski kibernetski grožnji, in jih pozval, naj "nemudoma" pripravijo oziroma okrepijo svojo obrambo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta