(FOTO in VIDEO) Polet Virgin Galactica uspešen: Milijarder Branson do vesolja in nazaj

Gregor Grosman
12.07.2021 08:00
Zaradi slabega vremena so morali polet z vzletišča v ameriški zvezni državi Nova Mehika zamakniti, britanski milijarder Richard Branson je zato z zamudo poletel na rob vesolja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potniška kabina plovila VSS Unity, v kateri je sir Richard Branson s petimi sodelavci poletel v vesolje 
EPA

Richard Branson, ustanovitelj podjetja Virgin Galactic, je včeraj uspešno izvedel prvi polet z vesoljskim plovilom VSS Unity s celotno posadko. Družbo so mu delali pilota Dave Mackay in Michael Masucci, Colin Bennett, vodilni inženir obratovanja, Beth Moses, glavna inštruktorica astronavtov, in Sirisha Bandla, ki v podjetju podpredsednica za vladne zadeve in raziskovalne dejavnosti. Vesoljsko letalo je poletelo do roba vesolja in se s svojimi šestimi potniki varno vrnilo na Zemljo. Branson je tako postal prvi človek, ki je v vesolje odletel z raketo, katere razvoj jo sam financiral.

Nasmejan je Branson po pristanku objel svojo družino. "Dobrodošli v zori nove vesoljske dobe," je povedal po uspešnem pristanku, dodal je, da mora biti potovanje v vesolje dostopno vsem ljudem. Na tiskovni konferenci po zaključku misije, ki se bo nadaljevala v komercialnih letih, ki jih želi družba Virgin Galactic začeti izvajati že prihodnje leto, je milijarder povedal: "Tukaj smo, da naredimo vesolje bolj dostopno. Naslednjo generacijo sanjačev želimo spremeniti v današnje in jutrišnje astronavte."

Nosilno letalo WhiteKnightTwo, ki je na trup nameščeni VSS Unity dvignilo do višine 15 kilometrov.
EPA

Okoli 16.40 po srednjeevropskem času, polet se je zaradi slabega vremena zamaknil za dobro uro, je šesterica poletela v nebo. Približno uro je trajal dvig na višino 15 kilometrov, nato se je plovilo VSS Unity odcepilo od nosilnega letala WhiteKnightTwo in zagnalo svoj raketni pogon. Na potnike je takrat delovala sila treh G-jev in modro nebo se je počasi spreminjalo v črno praznino vesolja. VSS Unity je suborbitalno vesoljsko plovilo, kar pomeni, da ne more leteti dovolj hitro, da bi ušlo zemeljski gravitaciji. Vseeno pa doseže več kot trikratno hitrost zvoka, to je približno 3700 kilometrov na uro, in se povzpne do nadmorske višine 80 kilometrov. Mimogrede, Mednarodna vesoljska postaja kroži okoli 400 kilometrov nad Zemljo. Na tej višini pa so Branson in še pet zaposlenih v družbi Virgin Galactic občutili breztežnost. Resda le nekaj minut, medtem pa so uživali v edinstvenem pogledu na Zemljo.

Virgin Galactic je pred včerajšnjim poletom opravil več kot 20 testnih poletov, trije so dosegli vesolje. V razvoj letala z raketnim pogonom je bilo vloženih skoraj dve desetletji raziskav in dela. Vsi tokratni potniki so bili opremljeni s padali, če bi šlo kaj narobe. Pilota pa sta, če bi padel tlak v kabini, nosila kisikovo masko. Tako so želeli zagotoviti, da nikakor ne bi izgubila zavesti. Vesoljsko letalo so opremili tudi z dodatnim kisikom, ki bi ga lahko sprostili v potniško kabino, če bi kje nastala kakšna razpoka.

EPA

Let je trajal približno uro. Če to primerjamo z običajnimi vesoljskimi misijami, pri katerih astronavti več dni obkrožajo Zemljo, je bila izkušnja zelo kratka. Kljub vsemu je to zgodovinski uspeh in pomeni pričetek komercializacije vesoljske industrije. Virgin Galactic naj bi bil namreč prodal že več kot 600 vozovnic za prihodnje polete, kupili so jih ljudje iz 60 držav, med njimi so tudi znana imena: Tom Hanks, Justin Bieber, Lady Gaga. Bransonu je pri poletu v vesolje uspelo za devet dni prehiteti ameriškega milijarderja Jeffa Bezosa, nekdanjega prvega moža Amazona in ustanovitelja vesoljskega podjetja Blue Origin.

epa09339443 A framegrab from a video made available by
 
EPA
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta