Polet na rob vesolja, a ne višje od Karmanove črte. Bodo potniki VSS Unity dobili "astronavtska krila"?

Gregor Grosman Gregor Grosman
10.07.2021 06:00
Richard Branson bo prehitel Jeffa Bezosa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posadka VSS Unity: pilot Dave Mackay, Colin Bennett, Beth Moses, Richard Branson, Sirisha Bandla in drugi pilot Michael Masucci.
EPA

Richard Branson, ustanovitelj podjetja Virgin Galactic, namerava v nedeljo poleteti na rob vesolja. Milijarder bo polet opravil v vesoljskem plovilu SpaceShipTwo, v katerem je prostor za šest potnikov, upravljata pa ga dva pilota, polovilo ne bo doseglo orbite. Jeff Bezos bo z Blue Originom poletel devet dni kasneje.​

VSS Unity je ime vesoljskega plovila, s katerim bo na rob vesolja poletela posadka v sestavi Dava Mackayja, Colina Bennetta, Beth Moses, Richarda Bransona, Sirishe Bandla in Michaela Masuccija. Šesterica pa ne bo poletela z vzletišča, kakršnega potrebujejo rakete, ampak bodo vzleteli priključeni na nosilno dvotrupno letalo VMS Eve (poimenovano je po Bransonovi mami), s katerim se bodo dvignili na približno 15.000 metrov, nato pa se bo VSS Unity odklopil in s pomočjo raketnega pogona samostojno nadaljeval polet. Skoraj navpično navzgor, hitrost, ki jo bo dosegel, pa bo več kot trikratna hitrost zvoka, piše Business Insider.

Reuters

Nedeljski polet bo prvi, ko bo na krovu plovila popolna posadka. Med štirimi zaposlenimi družbe Virgin Galactic je torej ustanovitelj podjetja Branson, Mosesova je glavna inštruktorica astronavtov, Bennett si je mesto zagotovil na poziciji vodilnega inženirja obratovanja, Bandla pa v podjetju opravlja funkcijo podpredsednice vladnih zadev in raziskovalnih dejavnosti. Naloga vseh je oceniti izkušnjo, ki jo bodo potniki doživeli med poletom, saj namerava družba že prihodnje leto pričeti z izvajanjem komercialnih poletov. Preko 700 ljudi si je že rezerviralo sedež, med njimi Tom Hanks, Justin Bieber, Lady Gaga, seznam čakajočih pa je vse daljši.

Z Blue Originovo raketo New Shepard pa namerava devet dni za Bransonom v vesolje poleteti sveži upokojenec Jeff Bezos, nekdanji prvi mož družbe Amazon. Četudi je Branson svoje načrte za polet predstavil več tednov za Bezosom, ustanovitelj Virgin Galactica zatrjuje, da nikakor ne gre za konkurenčni boj. “Neverjetno čudovito naključje je, da greva gor v istem mesecu,” je povedal za The Washington Post. A tudi Bezos pravzaprav ne bo poletel v vesolje, ampak bo zgolj opraskal njegov rob, saj raketa New Shepard ne bo dosegla Zemljine orbite. Tako ostaja glavna razlika med poletoma, da bo Branson polet izvedel z vesoljskim letalom, Bezos pa s kapsulo, ki jo bo v višave izstrelila nosilna raketa.

Vrnimo se k Bransonu in Virgin Galacticu. Če bo šlo vse po načrtih, bosta pilota vesoljskega letala VSS Unity, ko bosta dosegla višino približno 88,5 kilometra nadmorske višine, izključila raketni pogon in posadka bo približno pet minut lebdela ter uživala v občutku breztežnosti. Skozi 17 oken plovila bodo lahko občudovali ukrivljenost našega planeta, nato bo gravitacija naredila svoje in plovilo se bo pričelo spuščati. V prostem padu bodo do višine 15.000 metrov, ko bo letalo razprlo krila in odjadralo do pristajališča.

Notranjost VSS Unity.
Reuters

Ker Branson ne bo letel višje od Karmanove črte, ki označuje mejo med vesoljem in Zemljino atmosfero, mnogi menijo, da njegovi potniki ne bodo deležni izkušnje, ki se prične, ko si višje od 100 kilometrov nadmorske višine. Bezos namerava z raketo New​ Shepard poleteti čez to hipotetično mejo. Sta pa ameriška vesoljska agencija Nasa in ameriška zvezna uprava za letalstvo FAA “astronavtska krila” podeljevali tudi pilotom, ki so poleteli višje od 80 kilometrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta