(FOTO in VIDEO) Tukaj bodo živeli desetletja: Zgradili so zapor za več kot 40 tisoč zapornikov

M.R.
27.02.2023 10:23

V Salvadorju so v ogromni novi zapor, ki predstavlja glavno orožje predsednika Nayiba Bukeleja v vojni proti organiziranemu kriminalu, preselili prvih 2000 pripadnikov tolp.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osumljeni pripadniki tolp med premestitvijo v nov zapor
REUTERS

Med izrednimi razmerami, ki so jih razglasili zaradi boja proti kriminalu, je bilo zaprtih na deset tisoče gangsterjev, poročajo iz srednjeameriške države. 

REUTERS
REUTERS

V novem zaporu je prostora za več kot 40 tisoč kaznjencev, v svet pa so prišli posnetki, ki prikazujejo skoraj gole obsojence, ki so jih prve premestili tja. Videti je kaznjence, vsi imajo obrite glave, večina jih ima tudi tetovaže, ki zelo stisnjeno klečijo na tleh, gledajo v tla in imajo roke na hrbtu. Ko se premikajo, morajo biti sklonjeni.

REUTERS
REUTERS

Nayib Bukele je tvitnil, da so prvih 2000 zapornikov v "Center za ustavitev terorizma" premestili na en mah. "To bo njihova nova hiša, v kateri bodo vsi skupaj živeli desetletja, in ne bodo mogli več škoditi populaciji," je zapisal. 

Zapor so zgradili v kraju Tecoluca, ki leži 74 kilometrov jugovzhodno od prestolnice San Salvador. Sestavljen je iz osmih zgradb, v vsaki je 32 celic, ki so velike okoli 100 kvadratnih metrov, v njih pa naj bi bivalo več kot 100 zapornikov, je sporočila vlada. V vsaki celici sta dva umivalnika in dve stranišči. 

REUTERS
REUTERS

Predsednik Bukele je vojno proti tolpam napovedal marca lani, pri tem pa razglasil izredne razmere, ki so jih že večkrat podaljševali. S tem naj bi kršil tudi nekatere ustavne pravice, saj imajo varnostne sile pravico, da osumljenca aretirajo tudi brez sodnega naloga. V slabem letu dni so tako prijeli že več kot 64 tisoč osumljencev. 

REUTERS
REUTERS

Visoka podpora med državljani

Oblasti so sporočile, da imajo kriminalne tolpe, kot sta tudi MS-13 in Barrio-18, na deset tisoče pripadnikov, ki so odgovorni za umore, izsiljevanje in tihotapljenje drog. Cilj množičnih aretacij pa je popolno iztrebljenje teh tolp. 

REUTERS
EPA

Oglasile so se človekoljubne organizacije, da so bili med operacijo prijeti tudi nedolžni ljudje, nekateri med prijetimi pa naj bi bili deležni "krute, nehumane in ponižujoče" obravnave. Vseeno pa ima Bukelejeva vojna med državljani še vedno zelo širok podporo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta