(FOTO in VIDEO) Veličasten sprejem za Putina v Abu Dabiju, ruski predsednik obiskal tudi Savdsko Arabijo

STA, M.R.
06.12.2023 21:47

Ruski predsednik Vladimir Putin se je mudil na Arabskem polotoku. Srečal se je z s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom in predsednikom Združenih arabskih emiratov, šejkom Mohamedom bin Zajedom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sprejem za Putina v Združenih arabskih emiratih.
Reuters

Vladimir Putin je sprva prispel v Abu Dabi, kjer so ga slavnostno sprejeli, med drugim s preletom bojnih letal, ki so na nebu izrisala rusko trobojnico.

Kot je v uvodnem nagovoru pred srečanjem povedal Mohamed bin Zajed, so Združeni arabski emirati (ZAE) največji trgovinski partner Rusije na Bližnjem vzhodu.

Putin in šejk Mohamed bin Zajed
EPA

Medtem ko se Rusija spopada s posledicami zahodnih sankcij zaradi agresije v Ukrajini, je po podatkih, ki jih je danes navedel Putin, njena trgovina z ZAE v zadnjem letu poskočila za dve tretjini.

Putinovo predsedniško letalo so na poti na Bližnji vzhod spremljala štiri ruska vojaška letala Su-35.
EPA

Kot je še povedal v nagovoru, objavljenem na spletni strani Kremlja, državi tudi sicer dobro sodelujeta, v lanskem letu pa je ZAE obiskalo skoraj milijonov ruskih državljanov.

Pred pogovori je Putin sporočil, da se bosta z gostiteljem dotaknila tudi najbolj aktualne teme, vojne v Gazi, dodal pa je še, da bo predsednika seznanil tudi z dogajanjem v Ukrajini. Kot navaja ruska tiskovna agencija Tass, se je Putin ZAE še zahvalil za njihov prispevek na okoljskem področju, saj Dubaj ravno te dni gosti podnebno konferenco ZN.

Tudi v Rijadu o konfliktu med Izraelom in Palestinci

Pred srečanjem v Rijadu je Moskva komunicirala, da se bo Putin tudi s Mohamedom bin Salmanom pogovarjal o izraelsko-palestinskem konfliktu in energetiki. Kot navaja Tass, pa je Putin danes na sestanku dejal, da nič ne more zmotiti savdsko-ruskega prijateljstva, de facto vladarja zalivske monarhije Mohameda bin Salmana pa naj bi povabil v Moskvo. "Pred nami so velike priložnosti, ki jih lahko izkoristimo za pomembno delo v korist vsega sveta," pa je poudaril Salman.

Mohamed bin Salman in Vladimir Putin v Rijadu.
Reuters

Putin le redko potuje v tujino, odkar je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) marca izdalo tiralico proti njemu zaradi vojnih zločinov v Ukrajini. Zaradi tega se ni udeležil tudi več pomembnejših mednarodnih dogodkov, kot je bilo srečanje skupine Brics v Južni Afriki ali srečanje skupine G20 septembra. Letos je obiskal le nekaj nekdanjih držav Sovjetske zveze, Iran in Kitajsko.

Današnji obisk je zanj bil varen, saj niti Savdska Arabija niti Združeni arabski emirati niso podpisniki Rimskega statuta, temeljne listine ICC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta