(FOTO) Izraelska vojska tudi nad zgodovinsko mesto Tir

STA, Va
23.10.2024 12:59

Večina prebivalcev se je evakuirala, med tistimi, ki ostajajo, pa je izbruhnila panika, saj v bližini ni zaklonišč, kamor bi se lahko zatekli.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pred tem so Izraelci prebivalce sredozemskega mesta na jugu Libanona in okolice pozvali k umiku na sever. Gre za prve napade na Tir od septembrske zaostritve razmer v Libanonu po izbruhu spopadov med Izraelom in oboroženim gibanjem Hezbolah.

Tir je peto največje mesto v Libanonu in velja za enega najstarejših nepretrgoma poseljenih krajev na svetu, uvrščen je tudi na Unescov seznam svetovne dediščine. Pred nedavnim izbruhom spopadov je imelo mesto okrog 200.000 prebivalcev, v njem je živela tudi številčna krščanska skupnost.

Profimedia

Izraelci so po poročanju libanonskih medijev izvedli najmanj šest zračnih napadov na Tir, vključno z napadi na del zgodovinskega središča. "Lahko bi rekli, da evakuiramo celotno mesto," je povedal predstavnik mestnih oblasti in dodal, da je Tir že zapustila večina prebivalcev. Med tistimi, ki ostajajo, je po navedbah libanonskih virov izbruhnila panika, saj v bližini ni zaklonišč, kamor bi se lahko zatekli.

Profimedia

Izrael še naprej izvaja napade tudi drugod po državi, zlasti na območjih blizu izraelske meje in v južnem delu prestolnice Bejrut. Libanonsko gibanje Hezbolah pa je sporočilo, da je izvedlo raketni napad na vojaško obveščevalno oporišče Glilot v predmestju Tel Aviva. V izjavi so zapisali, da gre za "odziv na napade in poboje sionističnega sovražnika", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Libanon je danes obiskala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je opozorila, da je država na robu zloma. "Humanitarne razmere so iz dneva v dan bolj obupne. Več sto tisoč ljudi beži z domov, otroci so ločeni od staršev, bolnišnice so na robu zmogljivosti," je povedala.

Dejala je tudi, da "vsak namerni napad na pripadnike mirovnih sil ZN pomeni kršitev mednarodnega humanitarnega prava". Izraelske sile so, kot je znano, v zadnjem obdobju večkrat streljale na položaje mirovnih sil ZN na jugu Libanona.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta