(FOTO) Je Kim Džong Un na sveto goro jezdil na lipicancu? Poiskali smo odgovore

Miha Raičevič Miha Raičevič
18.10.2019 16:17

Pred dnevi je severnokorejska agencija KCNA v svet poslala fotografije državnega voditelja Kim Džong Una, ki naj bi na konju prihajal na tamkajšnjo sveto goro Paektu, visoko skoraj toliko kot naš Triglav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kim Džong Un na konju na "sveti gori" Paektu.
Kcna/Reuters

Na tej gori naj bi po izročilu Severne Koreje ustanovitelj države Kim Il Sung, sicer dedek sedanjega voditelja, organiziral boj proti japonski vojski, hkrati pa naj bi se na njej rodil njegov sin in tudi naslednik na voditeljskem mestu Kim Džong Il
Konj, na katerem naj bi sedaj severnokorejski voditelj prijahal na sveto goro, je bele barve. In ker so slovenski lipicanci pasma konj, znani po beli barvi, smo v Kobilarni Lipica preverili, ali gre morda za konja te pasme. 

Kcna/Reuters

​Ne bi bilo presenečenje, če bi se odločil za lipicanca

Odgovorili so, da je bel konj že tisočletja sveta žival mnogih svetovnih kultur in da so na njih v zgodovini jezdili heroji, zmagovalci in veliki voditelji, saj podoba heroja na belem konju simbolizira zmago pozitivnega nad negativnim. Če bi se severnokorejski voditelj odločil za lipicanca, to ne bi bilo presenečenje, pravijo v Lipici, glede na fotografije pa sklepajo, da ne gre za konja slovenske pasme. Pravijo tudi, da nimajo podatkov, da bi bili lipicanci kdaj prodani v Severno Korejo. 
So pa izbrskali podatek, da je Kim Džong Il, torej oče sedanjega voditelja, že leta 2010 v Južni Sibiriji kupil devet konj pasme orlovski kasač, hkrati pa naj bi konje v Rusiji Severni Korejci kupovali tudi leta 2016. Sicer pa ima tudi Severna Koreja svoje konjeniške centre, ki jih Kim Džong Un obiskuje, zato v Lipici sklepajo, da bi lahko bil ta konj tudi tudi iz tamkajšnje reje. 
V Kobilarni Lipica so še pojasnili, da so bili lipicanci ob začetku reje po letu 1580 različnih barv in niso bili le beli - tudi sedaj se strokovno pravilno reče, da gre za sive konje.
Kakorkoli, ta barva je je prevladala šele nekaj stoletij kasneje, ko so na Dunaju za potrebe cesarskega dvora želeli bele konje, prav zaradi simbolne vrednosti, ki jo ti konji nosijo. Danes tako ves svet lipicance pozna kot bele konje, pa čeprav se skotijo kot črna, siva ali rjava žrebeta in svetlo barvo pridobijo šele, ko so stari od štiri do osem let. Oči, kopita in koža pa so ves čas temni. 

Kcna/Reuters

​Jezdil pred pomembno odločitvijo?

Kot so že v kobilarni ugotovili, da se je verjetno Kim Džong un želel postaviti kot veliki voditelj, ki je prijezdil na najbolj sveto mesto v državi, tudi britanski BBC piše, da je bil verjetno namen tega manevra pokazati moč in avtoriteto družine Kim z gore Peaketu. BBC še piše, da naj bi bili ostali državni veljaki, ki so bili pred dnevi na gori s svojim voditeljem, prepričani, da gre za veliko operacijo, ki bo presenetila svet s čudežem. Pretekli Kim Džong Unovi pohodi na goro so bili namreč predhodnica velikih odločitev. 
​In tako BBC navaja špekulacije, da bi lahko Kim spet okleval okoli svoje obljube, da se bo država vzdržala od testnih izstrelitev raket dolgega dosega in jedrskih poskusov. Pogovori z ZDA so namreč spet zastali, ameriški predsednik pa ima zdaj veliko dela z domačimi in drugimi zadevami v tujini. 

Gora Paketu je visoka 2744 metrov in je aktivni vulkan, ki naj bi predstavljal rojstni kraj Danguna, ustanovitelja prvega korejskega kraljestva pred več kot 4000 leti. Gora je od Pjongjanga oddaljena več sto kilometrov in leži na meji med Severno Korejo in Kitajsko.
Kcna/Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta