(FOTO) Moški v ameriški zvezni državi Maine pobil 18 ljudi in je še vedno na begu

STA, A.L.
26.10.2023 07:02

Šerifov urad okrožja Androscoggin je sporočil, da so se strelski napadi zgodili v kegljišču, baru in distribucijskem centru trgovine Walmart v mestu z okrog 37.000 prebivalci, kakšnih 50 kilometrov severno od Portlanda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija je prebivalcem Lewinstona in bližnjega mesta Auburn svetovala naj se ne odpravijo od doma dokler ne bodo prijeli osumljenca.
EPA

Policija v ameriški zvezni državi Maine išče 40-letnega moškega, ki je osumljen strelskih napadov s polavtomatsko puško na najmanj treh lokacijah mesteca Lewiston, v katerih je po prvem poročanju ameriških medijev umrlo najmanj 22 ljudi. Ranjenih naj bi jih bilo še okrog 60. Da je bilo ubitih 18 ljudi in še 13 ranjenih, je pozneje sporočila tamkajšnja guvernerka Janet Mills. To je najhujši strelski pohod v ZDA letos.

Policisti so objavili posnetek nadzorne kamere, ki je posnela eno od streljanj.
Androscoggin County Sheriff's

Podrobnosti o napadih in motivih zanje še niso znani. Šerifov urad okrožja Androscoggin je sporočil, da so se zgodili v kegljišču, baru in distribucijskem centru trgovine Walmart v mestu z okrog 37.000 prebivalci, kakšnih 50 kilometrov severno od Portlanda.

Vse bolnišnice na območju skrbijo za številne ranjene. Reševalna vozila so v mesto prispela na pomoč iz več okrožij zvezne države, dve bolnišnici v Lewistonu pa sta na delo poklicali prav vse razpoložljive zaposlene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V državi z 1,4 milijona prebivalcev so lani našteli skupaj 29 umorov.
EPA

Policija je prebivalcem Lewistona in bližnjega mesta Auburn svetovala, naj se ne odpravljajo od doma, dokler ne bodo prijeli osumljenca. Kot so sporočili, gre za 40-letnega vojaškega rezervista Roberta Carda. Letos poleti naj bi bil na zdravljenju zaradi težav z duševnim zdravjem. Policija ga je opisala kot nevarnega in oboroženega in ga obravnava kot edinega osumljenca za napad. Objavila je fotografijo strelca, ki s polavtomatsko puško vstopa v kegljišče. Prav tako so v iskanju dodatnih informacij objavili fotografijo belega terenskega vozila.

Šole v Lewinstonu bodo zaradi grozljivega napada, ki je terjal skoraj toliko smrtnih žrtev, kolikor je v Mainu na leto umorov, danes zaprte. V državi z 1,4 milijona prebivalcev so lani našteli skupaj 29 umorov.

Bela hiša je v času, ko je Biden na državniški večerji v Washingtonu gostil avstralskega premierja Anthonyja Albaneseja sporočila, da predsednik spremlja položaj.
EPA

Bela hiša je sporočila, da predsednik Joe Biden spremlja položaj. Podobno so za pravosodnega ministra ZDA Merricka Garlanda sporočili z njegovega ministrstva. Biden je nato ukazal, naj se zastave ob zveznih poslopjih v znak žalovanja za žrtvami napada spustijo na pol droga. Ob tem je pozval republikanske kongresnike, naj sodelujejo z demokrati pri prepovedi jurišnih oziroma polavtomatskih pušk.

Gre za enega najbolj smrtonosnih strelskih napadov v ZDA od leta 2017, ko je strelec na glasbenem festivalu v Las Vegasu ubil 60 ljudi. Strelsko nasilje je izjemno razširjeno v državi, v kateri je več kosov orožja kot prebivalcev, vsakršni poskusi, da bi to zajezili, pa vsakič naletijo na ostro nasprotovanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta