(FOTO) V Bruslju moški z avtomatsko puško ubil švedska navijača, nogometaši niso želeli nadaljevati dvoboja

M.R., STA
16.10.2023 21:04

Pred nogometno tekmo je v Bruslju moški ustrelil dva švedska navijača. Nogometaši zaradi napada niso želeli nadaljevati tekme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Belgijski policisti na kraju streljanja v Bruslju
REUTERS

Okoli 19.15 je v Bruslju moški, ki se je pripeljal s skuterjem, oblečen pa je imel fluorescentni jopič, streljal na dva švedska navijača in ju ubil. Po poročanju medijev naj bi sestopil s skuterja in streljal, pri tem pa vpil "Alah je velik". Ljudje so se zatekli v bližnjo stavbo, napadalec, ki je bil oborožen z avtomatskim orožjem, pa je vstopil in streljal tudi v stavbi. Nato naj bi se odpeljal s prizorišča. 

Olivier Hoslet
Kraj streljanja v Bruslju
REUTERS
Belgijska policija je zavarovala kraj strelskega napada v Bruslju.
REUTERS
REUTERS

Pristojne službe so našle posnetek, v katerem je moški dejal, da je pripadnik skrajne skupine Islamska država. V videu, katerega avtentičnost še preverjajo, je povedal še, "da je v imenu islama ubil tri Švede".

Osumljenec je še na begu, je sporočilo tožilstvo. Storilec naj bi trdil, da deluje v imenu Islamske države in da je maščeval muslimane. Sestal se je tudi belgijski politični vrh. Belgijski premier Alexander De Croo je pozval prebivalce prestolnice, naj bodo previdni. 

Po napadu so stopnjo nevarnosti v belgijski prestolnici dvignili na najvišjo četrto stopnjo, preiskavo pa je prevzelo tožilstvo, pristojno za terorizem, poročajo mediji.

Sožalje družinam umrlih sta izrazila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je dejal, da je Evropa "pretresena" ob vnovičnem "terorističnem islamističnem napadu". Francoski notranji minister Gerald Darmanin je ob tem odredil poostritev nadzora na mejah z Belgijo.

Belgija, kjer imajo sedež osrednje evropske institucije, je bila v preteklih letih večkrat tarča napadov, za katere je odgovornost prevzela skupina Islamska država. Najhujši se je zgodil marca 2016 na bruseljskem letališču Zaventem in postaji podzemne železnice v evropski četrti, pri čemer je bilo ubitih 35 ljudi.

Zaradi napada prekinili tekmo

Ubita švedska navijača naj bi bila oblečena v dres švedske nogometne reprezentance. Ta je namreč danes v Bruslju igrala kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo proti Belgijcem. 

REUTERS
REUTERS

Ob streljanju so nogometni dvoboj med polčasom prekinili, saj sta se tako strinjali obe reprezentanci. Švedska izbrana vrsta namreč ni želela več igrati, s tem pa so se strinjali tudi Belgijci. Evropska nogometna zveza Uefa je na omrežju Twitter zapisala, da bodo nadaljnje odločitve sporočilo naknadno.

Prazen stadion, na katerem bi morali dokončati tekmo Belgijci in Švedi.
REUTERS
Švedski navijači na stadionu v Bruslju.
REUTERS
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta