(FOTO) Na Japonskem pokopali ubitega premierja Abeja

STA, Va
27.09.2022 09:41

Na tisoče Japoncev se je v dveh žalnih šotorih poklonilo predsedniku vlade z najdaljšim neprekinjenim mandatom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vdova Akie Abe in aktualni premier Fumio Kishida.
Reuters

Japonski in tuji visoki predstavniki so se danes na državnem pogrebu poklonili nekdanjemu predsedniku japonske vlade Shinzu Abeju, ki je julija na predvolilnem shodu v mestu Nara podlegel pod streli nekdanjega pripadnika japonske mornarice.

Abejev pepel, ki ga je nosila njegova vdova Akie, je prispel na znamenito prizorišče, dvorano Budokan v Tokiu, kjer je v čast ubitemu nekdanjemu voditelju zadonela salva iz 19 topov. Pred dvorano se je ob tem v vrsto postavilo na tisoče Japoncev, ki so se nato v dveh žalnih šotorih poklonili pokojniku.

Reuters

Na slovesnosti je med drugim spregovoril trenutni japonski premier Kishida ter v na trenutke zelo osebnem poklonu poudaril "pomembno in neprimerljivo Abejevo zapuščino", poroča britanski BBC. Po premierjevi oceni je Abe povečal mednarodno prepoznavnost Japonske in njeno gospodarsko moč.

"Gospod Abe, vaše življenje bi moralo biti veliko veliko daljše. Potrebovali smo vas veliko veliko dlje. Neutrudno ste delali in izčrpali vso svojo energijo za Japonsko in svet," je dejal Fumio Kishida.

Abeju so se poklonili tudi člani japonske cesarske družine, med njimi kronski princ Fumihito in princesa Kiko.

Reuters

V bližini je potekal tudi protest nasprotnikov pogreba. Državna pogrebna slovesnost je namreč povzročila precej nejevolje v državi, saj je japonska vlada za slovo od dolgoletnega premierja namenila kar 1,7 milijarde jenov oziroma 12 milijonov evrov, čemur je glede na javnomnenjske raziskave nasprotovala več kot polovica Japoncev. Poleg tega so se prebivalci Tokia julija že poslovili od Abeja. Mimohoda mrliškega voza po ulicah prestolnice se je udeležilo več tisoč ljudi, pogreb pa je potem potekal v družinskem krogu.

Pogrebne slovesnosti se je udeležila množica diplomatskih predstavnikov in politikov iz tujine, med njimi je bila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Abe je bil japonski premier z najdaljšim neprekinjenim mandatom. Na položaju je bil leta 2006 in nato znova od leta 2012 do leta 2020.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta