(FOTO) Na protestih proti skrajni desnici v Berlinu 120.000 ljudi

STA, Gr.G.
03.02.2024 15:33

Protestniki nameravajo okoli zgradbe Reichstaga, spodnjega doma nemškega parlamenta, skleniti tudi človeško verigo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Na protestih proti skrajni desnici se je danes v Berlinu zbralo okoli 120.000 ljudi, od tega več tisoč pred zgradbo Reichstaga v središču mesta, poročajo tuje tiskovne agencije. Protesti proti rasizmu in skrajni desnici potekajo tudi v drugih nemških mestih, podprl pa jih je tudi nemški kancler Olaf Scholz.

Reuters

Po podatkih policije se je na protestu v nemški prestolnici zbralo okoli 120.000 ljudi. Oblasti so na kraj dogodka napotile tudi 700 policistov.

Množica protestnikov vzklika gesla "Vsi skupaj proti fašizmu!", dogajanje pa so na omrežju YouTube v živo prenašali organizatorji, gibanje Hand in Hand (Z roko v roki), ki združuje več kot 1300 organizacij.

Protestniki bodo okoli zgradbe Reichstaga, spodnjega doma nemškega parlamenta, danes predvidoma sklenili tudi človeško verigo.

Reuters

Protesti proti skrajni desnici potekajo tudi v nekaterih drugih nemških mestih. V Freiburgu na jugozahodu države se je danes po podatkih policije zbralo okoli 20.000 ljudi, poroča dpa. K tamkajšnjim protestom je pozvalo več kot 300 organizacij, vključno z mestnim nogometnim klubom, sindikati in cerkvami, v njih pa so sodelovali tudi kmetje s traktorji.

(FOTO) Nemški kmetje protestirali ob frankfurtskem letališču

Že približno tri tedne se po vsej Nemčiji na ulice odpravlja več deset tisoč ljudi, ki protestirajo proti skrajni desnici, zlasti proti skrajno desni stranki Alternativa za Nemčijo (AfD).

Reuters

Proteste je sprožilo poročilo preiskovalne novinarske skupine Correctiv o srečanju med pripadniki strank skrajne desnice novembra v Potsdamu. Na srečanju naj bi razpravljali o tem, kako izgnati veliko število tujih državljanov, vključno s prosilci za azil in priseljenci z nemškimi potnimi listi, da zapustijo državo, tudi pod prisilo.

Scholz množične proteste proti skrajni desnici v Nemčiji označil za močno podporo demokraciji

Številni protesti proti skrajni desnici so močan znak v podporo demokraciji in nemški ustavi, je pred novimi protesti, ki so v Nemčiji napovedani ta konec tedna, sporočil nemški kancler Olaf Scholz. Demonstracije proti desničarskemu ekstremizmu bodo potekale v številnih nemških mestih, tudi v Berlinu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters

"Naj bo v Eisenachu, Homburgu ali Berlinu: v malih in velikih mestih po vsej državi se bodo številni državljani združili in protestirali proti pozabi, sovraštvu in agitaciji - tudi ta konec tedna," je danes na družbenem omrežju X zapisal Scholz. Nemški kancler je nedavno večkrat pohvalil obsežne proteste in se januarja tudi sam udeležil enega od shodov v Potsdamu blizu Berlina.

Že približno tri tedne se po vsej Nemčiji na ulice odpravlja več deset tisoč ljudi, ki protestirajo proti skrajni desnici, zlasti proti skrajno desni stranki Alternativa za Nemčijo (AfD).

Reuters

Proteste je sprožilo poročilo preiskovalne novinarske skupine Correctiv o srečanju med pripadniki radikalne desnice in posameznimi politiki iz AfD, Krščansko-demokratsko unije (CDU) in konservativne skupine Unija vrednot (Werteunion) novembra v Potsdamu.

Na srečanju naj bi razpravljali o tem, kako izgnati veliko število tujih državljanov, vključno s prosilci za azil in priseljenci z nemškimi potnimi listi, da zapustijo državo, tudi pod prisilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta