(FOTO) Otočje Tonga je po izbruhu podvodnega vulkana prekril pepel

DR
18.01.2022 15:29

Zaradi velikih količin pepela letala s pomočjo ne morejo pristajati na območjih, ki sta jih prizadela izbruh vulkana in cunami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zaradi pepela so običajno zeleni otoki počrneli.

Reuters

Na internetu so se pojavili zračni posnetki, iz katerih je razvidno, kakšno uničenje sta na nekaterih območjih otoške države Tonga povzročila izbruh podvodnega vulkana Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai in nato še cunami. Posnetki, ki jih je v ponedeljek na prošnjo tongovske vlade posnela novozelandska vojska, so po mnenju izvedencev časnika Guardian pristni.

EPA

Novozelandska vojska je sicer objavila peščico fotografij, na katerih je videti večinoma pripadnike vojske med odpravljanjem posledic izbruha in ne pokrajine. Štirideset posnetkov - ti so na internetu očitno pristali pomotoma - pa prikazuje veliko jasnejšo sliko o posledicah vulkanskega izbruha. Na njih je videti območja, ki so povsem prekrita s pepelom, ter uničena poslopja, medtem ko se drugi predeli države ne zdijo hudo prizadeti. Posnetki so opremljeni s komentarji o razsežnostih nastale škode. Ponekod je videti le pepel na strehah zgradb in posamezna poplavljena mesta, medtem ko je na drugih območjih škoda po navedbah opazovalcev katastrofalna. Na otoku Atata je ogromno hiš dobesedno izginilo, druge so bile poplavljene, izruvanih je bilo precej dreves, povsod pa ležijo ruševine. Otok Fonoifua je prav tako utrpel obsežno škodo, saj so uničena ali hudo poškodovana skoraj vsa poslopja razen največjih. Škodo na oddaljenem otoku Mango, na katerem živi samo 69 ljudi, so opazovalci označili za katastrofalno. Potem ko je v ponedeljek z otoka prišel klic na pomoč, so predstavniki Združenih narodov izrazili zaskrbljenost za tamkajšnje prebivalce. Iz posnetkov je razvidno, da je bila tam uničena celotna vas, povsod ležijo ruševine. Prebivalci so si na višjih predelih otoka postavili začasna bivališča.

Reuters

Iz posnetkov je razvidna tudi škoda, ki sta jo izbruh vulkana in cunami povzročila na tongovski infrastrukturi. Mednarodno letališče Fua'amotu po navedbah tongovske vojske ni utrpelo večje škode, vendar na njem zaradi pepela, ki pokriva vzletno-pristajalne steze, letala ne morejo pristajati. Na posnetkih je videti ljudi, ki z lopatami in vedri odstranjujejo pepel, ni pa videti nobenih bagrov ali podobnih strojev.

V poročilu piše, da je pristanišče Nuku'alofa v prestolnici te otoške države utrpelo "omejeno do zmerno škodo". Nekateri njegovi deli so poplavljeni, dostop do njega po cesti pa ovirajo prevrnjeni kontejnerji, druge ruševine in pepel. Bencinska črpalka Faleniu na otoku Uiha deluje, nepoškodovani pa so na srečo tudi trajektni terminal Pangai, pristanišče na otoku Ha'anu ter most med Koulom na otoku Lifuka in Fangale'oungom na otoku Foa.

Satelitski posnetki kažejo obsežnost katastrofe.

Epa

S Tonge po izbruhu vulkana in cunamiju zaradi pretrganega glavnega komunikacijskega kabla od sobote ni bilo slišati veliko novic. Popravilo kabla bi lahko trajalo več tednov, saj se bo servisna ladja s Papue Nove Gvineje težko prebila do Tonge. Vse skupaj bo zelo nevarno tudi za člane njene posadke, ki bodo morali svoje delo opraviti v vodah v neposredni bližini vulkana. Novozelandsko ministrstvo za zunanje zadeve in trgovino je včeraj sporočilo, da je izbruh vulkana na Tongi za zdaj zahteval dve smrtni žrtvi. Ena je bila britanska državljanka. Avstralija in Nova Zelandija sta za takojšnjo pomoč Tongi zagotovili po milijon dolarjev. Nova Zelandija je proti prizadeti državi že napotila dve vojaški ladji, natovorjeni z vodo in drugimi življenjskimi potrebščinami.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta