(FOTO) Policija ustrelila moškega, ki je sinoči v Bruslju ubil dva švedska navijača, še eno osebo pa ranil

Va, STA
17.10.2023 07:53

Osumljenec je danes umrl v bolnišnici, potem ko ga je policija davi ujela in ustrelila v bruseljski četrti Schaerbeek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Belgijski premier Alexander De Croo je zgodaj zjutraj povedal, da gre za moškega tunizijskega porekla, ki se v Belgiji zadržuje nezakonito. Osumljenec je danes umrl v bolnišnici, potem ko ga je policija davi ujela in ustrelila, je poročala belgijska radiotelevizija RTBF. Predtem je policija potrdila, da so nevtralizirali osumljenca za napad in ga prepeljali v bolnišnico.

Policija na območju posredovanja.
Reuters
Reuters

Po informacijah RTBF je policija domnevnega napadalca v bruseljskem predelu Schaerbeek davi ustrelila v prsni koš. Streljanje naj bi se bilo zgodilo med aretacijo v nekem kafiču v predelu Bruslja, kjer naj bi bil osumljenec živel.

Ministrski predsednik bruseljske regije Rudi Vervoort je nato potrdil, da je moški v bolnišnici na oddelku za intenzivno nego. Kot je še poročala RTBF, je umrl okoli 9.30.

Reuters
Reuters

Kot je znano, je v ponedeljek zvečer oboroženi moški stopil s skuterja na severu mestnega središča in na ulici streljal. Ubil je dva švedska navijača, eno osebo, šlo naj bi tudi za švedskega državljana, pa ranil. Storilec naj bi bil 45-letni Abdesalem L. iz bruseljske četrti Schaarbeek. Opisujejo ga kot radikalizirano osebo. Uporabljal je psevdonim Slayem Slouma. Posebne enote policije so ponoči preiskale stanovanje v Schaarbeeku, kjer naj bi bil živel, a niso našle nikogar. 

Šok na stadionu. 
Reuters
EPA

Kvalifikacijska tekma v skupini F med Belgijo in Švedsko je bila odpovedana. Po poročanju švedske televizije SVT se švedski nogometaši po prvem polčasu niso želeli vrniti na igrišče stadiona King Baudouin, s prekinitvijo dvoboja pri izidu 1:1 pa so se strinjali tudi Belgijci. Pozneje je odpoved tekme v sporočilu za javnost potrdila Evropska nogometna zveza (Uefa). Za zdaj še ni znano, kakšna je usoda prekinjenega obračuna. Zaradi varnosti je moralo več tisoč ljudi sprva ostati na bruseljskem nogometnem stadionu, dokler jih niso evakuirali. Približno 35.000 gledalcev je zapustilo stadion šele malo pred polnočjo.

Za belgijsko prestolnico so v ponedeljek zvečer razglasili najvišjo stopnjo pripravljenosti. Preiskavo je zaradi "potencialno terorističnega motiva" prevzelo zvezno državno tožilstvo. 

Belgijski premier Alexander De Croo in pravosodni minister Vincent Van Quickenborne na tiskovni konferenci v torek zjutraj.
EPA

De Croo je povedal, da bo zdaj v državi povečana policijska prisotnost, ker je bila stopnja nevarnosti za Bruselj povišana na najvišjo stopnjo. Povečani varnostni ukrepi se bodo izvajali tudi na številnih lokacijah, zlasti na tistih, ki so povezane s švedsko skupnostjo. Poostren nadzor je tudi v preostalem delu države. De Croo je vse v Bruslju pozval k večji pazljivosti. Popoldne se bo sestal svet za nacionalno varnost.

Belgija se je kot vodilna v skupini F že uvrstila na evropsko prvenstvo prihodnje leto v Nemčiji, prav tako drugouvrščena Avstrija. Švedska ne more več doseči prvih dveh mest in se zato ne more več neposredno kvalificirati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta