(FOTO) Putin slovenski veleposlanici: Moskva je pripravljena obnoviti dialog z Ljubljano

STA, Va, A.L.
05.12.2023 10:00

Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek sprejel več novoimenovanih veleposlanikov, tudi novo slovensko veleposlanico Darjo Bavdaž Kuret.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Putin je v nagovoru med drugim ocenil, da je dvostranski dialog med Moskvo in Ljubljano zastal, in zagotovil, da ga je Rusija pripravljena obnoviti, če bo slovenska stran to želela.

"Veleposlanica Slovenije Darja Bavdaž Kuret je v ponedeljek v Kremlju predala akreditivna pisma ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Skupinska ceremonija z nagovorom predsednika Putina za 21 veleposlanikov je potekala v Aleksandrovi dvorani, upoštevajoč pandemična pravila," so ob tem za STA pojasnili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve.

Na ponedeljkovi slovesnosti ob predaji akreditivnih pisem novoimenovanih tujih veleposlanikov je Putin poleg nove slovenske veleposlanice med drugim sprejel še diplomatske predstavnike Nemčije, Švedske, Združenega kraljestva, Grčije, Turčije in Avstralije, pa tudi več srednjeazijskih, vzhodnoazijskih in afriških držav.

Nova slovenska veleposlanica v Moskvi Darja Bavdaž Kuret na dogodku ob predaji poverilnih pisem ruskim oblastem. 
Profimedia

Putin je v svojem nagovoru veleposlanikom izrazil obžalovanje zaradi prekinitev političnih in kulturnih vezi z več zahodnimi državami ter upanje na ponovno oživitev odnosov, poročata francoska tiskovna agencija AFP in ruska tiskovna agencija Tass.

Odnosi med Moskvo in zahodnimi državami so se močno poslabšali po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja lani. Rusija je julija lani Slovenijo dodala na seznam neprijateljskih držav, na katerem se je znašla večina evropskih držav, pa tudi Evropska unija, ZDA, Združeno kraljestvo in več drugih držav, ki nasprotujejo ruski agresiji v Ukrajini in so zaradi nje uvedle sankcije proti Moskvi.

Slovenija že od začetka vojne v Ukrajini izraža odločno podporo napadeni državi ter ji nudi pomoč. Ukrajino je letos podprla tudi v postopku proti Rusiji pred Meddržavnim sodiščem v Haagu.

Dolgoletna diplomatka Darja Bavdaž Kuret je bila letos poleti imenovana za novo veleposlanico Slovenije v Rusiji, kjer je nasledila Branka Rakovca. Veleposlaništvo v Moskvi poleg Rusije pokriva še Belorusijo, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta