(FOTO) Rumeni jopiči: V Parizu "veliki pohod ranjencev"

STA, VČ
02.02.2019 19:45

Skupina 59 francoskih odvetnikov je danes objavila odprto pismo, v katerem so obsodili ostro obravnavo pripadnikov rumenih jopičev na sodiščih. Kot so opozorili, sodišča hitijo z izrekanjem sodb udeležencem demonstracij, pri tem pa ne spoštujejo njihovih pravic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jerome Rodrigues
Reuters

V Franciji dvanajsto soboto zapored potekajo protesti rumenih jopičev proti reformni politiki francoskega predsednika Emmanuela Macrona ter padanju kupne moči Francozov. Na ulicah Pariza in drugih francoskih mest se je zbralo več tisoč tisoč rumenih jopičev, proteste pa je danes zaznamovalo nasprotovanje policijskemu nasilju.
V francoski prestolnici je danes potekal "veliki pohod ranjencev", ki so protestirali proti policijskemu nasilju in uporabi orožja z gumijastimi naboji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gumijaste naboje uporablja francoska policija, v večjem delu Evrope pa so prepovedani. V središču Pariza se je po ocenah policije zbralo približno 10.700 ljudi, po drugih ocenah pa jih je bilo 13.800. Policija, ki je v spopadih s protestniki ponekod tudi danes uporabila solzivec, je po poročanju AFP do zgodnjega popoldneva aretirala deset ljudi. Protestov se je danes udeležil tudi eden vodilnih aktivistov protivladnega gibanja rumenih jopičev Jerome Rodrigues, ki je prejšnjo soboto utrpel hudo poškodbo očesa, zaradi česar bo do konca življenja invalid. Tudi nekateri drugi protestniki so v znak solidarnosti nosili preveze čez oči.

Pariz danes.
EPA
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta