(FOTO) Rusi napadli Odeso, ko je bil tam na obisku grški premier. Grški mediji: Tarča je bila kolona z Zelenskim

Va
06.03.2024 17:52

"Vidite, s kom imamo opraviti. Vseeno jim je, kje udarijo," je napad komentiral ukrajinski predsednik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Micotakis in Zelenski sta v Odesi imela tiskovno konferenco. "Res je drugače brati o vojni v časopisih kot jo slišati na lastna ušesa, videti na lastne oči," se je odzval grški premier.
EPA

Ruske sile so v sredo napadle Odeso, ko je bil tam na obisku grški premier Kiriakos Micotakis. Grški mediji Protothema je objavil, da je bila tarča kolona avtomobilov z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Eksplodiralo je le 150 metrov od grške delegacije pod vodstvom Micotakisa, ki ga je čakalo srečanje z Zelenskim, poročajo grški mediji. Nihče od grških gostov ni bil poškodovan. "Vsi smo dobro," se je oglasil grški minister Stavros Papastavrou.

Volodimir Zelenski
EPA

Zelenski je izjavil, da je slišal in videl napad: "Vidite, s kom imamo opraviti. Vseeno jim je, kje udarijo. Vem, da so mrtvi in ranjeni." 

Ukrajinska mornarica je pozneje sporočila, da je bilo v napadu ubitih pet ljudi, več pa ranjenih.

"Slišali smo zvok siren in eksplozije, ki so odjeknile v naši bližini. Nismo imeli časa, da bi prišli v zaklonišče," je na tiskovni konferenci z Zelenskim povedal Micotakis in izkušnjo označil za "zelo intenzivno". "Res je drugače brati o vojni v časopisih kot jo slišati na lastna ušesa, videti na lastne oči."

EPA

Grška zasebna televizija SKAI je poročala, da so ruske sile Odeso med obiskom grškega premierja napadle z droni, medtem ko javna radiotelevizija ERT navaja, da se je zgodil napad z balistično raketo, navaja Slovenska tiskovna agencija.

Grški premier in ukrajinski predsednik pred igračami, ki so jih ljudje prinesli na mesto, 2. marca letos zadeto v napadu z ruskim brezpilotnim letalnikom. Žrtve so bili tudi otroci.
EPA

CNN je objavil, da je bil odhod Zelenskega v Odeso - ukrajinski predsednik sicer redno obiskuje fronto, na obiskih v Ukrajini pa gosti tuje državnike - verjetno najbolj tvegana odločitev vse od začetka vojne. 

V Moskvi so napad potrdili. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so zadeli hangar v pristanišču, ki naj bi ga uporabljale ukrajinske sile.

Napad sta na omrežju X obsodila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Nihče ni prestrašen nad tem novim poskusom terorja," je ob tem zapisala predsednica Evropske komisije in ponovila trdno podporo EU Ukrajini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta