(FOTO) Se resnično boji? Putinova luksuzna vila v Sočiju nenadoma zravnana z zemljo

M.R.
08.10.2024 09:51

Ruski predsednik Vladimir Putin je popolnoma porušil eno od svojih največjih palač, domnevno, ker naj bi se bal bivati v njej, saj bi rezidenco lahko dosegli ukrajinski droni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Porušeno območje, kjer je stala luksuzna Putinova rezidenca.
Profimedia/Proekt

Raziskava medija Proekt, ki jo povzema britanski tabloid Daily Mail, trdi, da se Vladimir Putin "resnično boji", da bi lahko postal tarča napada z brezpilotniki Kijeva. 

Putin je v zadnjih letih pogosto bival v rezidenci v Sočiju, ki ima pogled na Črno morje. A palačo so nepričakovano porušili z buldožerji, novi satelitski posnetki, do katerih so se dokopali novinarji Proekta, pa kažejo, da je po novem na tem mestu velika jama. 

Satelitska posnetka sta nastala v maju leta 2023 in 2024.
Profimedia/Proekt

V poročilu so zapisali, da se Putin splošno izogiba Sočiju in krasnodarski regiji, odkar so ukrajinske sile lani okrepile napade z droni na rusko ozemlje. Ukrajinske zračne sile so namreč v tem času zadele več različnih tarč na območju Sočija in Gelendžika. Prav zaradi tega naj bi bil Putin nehal obiskovati ta območja, čeprav njegove rezidence ščitijo napredni sistemi protizračne obrambe. 

Porušena že februarja

Palačo Bočarov Ručej so rušili februarja in marca letos. Čeprav je rezidenca popolnoma zravnana z zemljo, pa pri Proektu poudarjajo, da ostaja odprtih več vprašanj. 

Demolition of the Bocharov Ruchey residence in Sochi and fear for their lives amid Ukrainian drone attacks mark the end of Vladimir Putin and his lover Alina Kabaeva's frequent visits to the Black Sea retreat, Proekt investigative media reports,Image: 917736925, License: Rights-managed, Restrictions: *** HANDOUT image or SOCIAL MEDIA IMAGE or FILMSTILL for EDITORIAL USE ONLY! * Please note: Fees charged by Profimedia are for the Profimedia's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. Profimedia does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you (the user) expressly agree to indemnify and to hold Profimedia and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against Profimedia arising out of or connected in any way with publication of the material. Profimedia does not claim any copyright or license in the attached materials. Any downloading fees charged by Profimedia are for Profimedia's services only. * Handling Fee Only ***, Model Release: no
Profimedia/proekt

"Zakaj je bilo treba porušiti luksuzno rezidenco, ki je bila obnovljena pred desetimi leti? Odgovor je verjetno očiten ... Zaradi napadov z brezpilotnimi letalniki se predsednik boji bivati na črnomorski obali krasnodarske regije," so zapisali pri Proektu. "Putinov znanec je za Proekt potrdil, da se predsednik res boji leteti na jug," so še dodali.

Ugiba pa se tudi, da je dal Putin Bočarov Ručej zrušiti z namenom, da na istem mestu zgradi novo, še bolj prestižno palačo, ki bi lahko imela bolj varna zaklonišča. Proekt dodaja, da ruska javnost ni bila obveščena o rušenju te rezidence, saj da so vse Putinove rezidence na zaščitenih območjih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta