(FOTO) Vprašanje dni, celo ur: Prebivalce evakuirali, po seriji potresov islandskemu mestu grozi, da ga uniči vulkan

Va, STA
12.11.2023 16:29

Že v petek so na Islandiji razglasili izredne razmere, davi pa je spet sledila serija potresnih sunkov. Z opozorilom se je oglasilo tudi slovensko veleposlaništvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Islandijo je davi streslo več sto potresov. Na otoku so med polnočjo in šesto uro zjutraj zabeležili več kot 880 šibkejših potresnih sunkov, magnituda vseh je bila pod 3.

V petek so na Islandiji zaradi potresov in nevarnosti izbruha ognjenika razglasili izredne razmere. Oblasti so evakuirale 3700 prebivalcev mesta Grindavik okoli 40 kilometrov jugozahodno od Reykjavika. Na fotografijah, ki so jih v zadnjih dneh posneli na potresnem območju, so na ulicah mesta vidne globoke razpoke in več kot meter široke luknje.

Reuters
Reuters

V soboto je islandski meteorološki urad sporočil, da še ni mogoče natančno določiti mesta morebitnega izbruha. Obstajajo pa znaki, da se pod površjem premika precejšnja količina magme. "Resno smo zaskrbljeni za vse hiše in infrastrukturo na tem območju," je po poročanju Guardiana povedal vodja islandske uprave za civilno zaščito in urgentne situacije Vidir Reynisson. "Magma je zdaj na izredno majhni globini, tako da pričakujemo erupcijo v nekaj urah ali največ nekaj dneh," je pojasnil. 

Reuters

Grindavik je nedaleč od ene najbolj prepoznavnih islandskih turističnih znamenitosti, geotermalnega bazena Modra laguna, ki so ga v četrtek začasno zaprli. Davišnji potresi so bili šibkejši kot v preteklih dneh, a se podatki o nevarnosti izbruha vulkana niso spremenili. 

Reuters

Slovensko veleposlaništvo v Köbenhavnu, pristojno za nordijske države, je v soboto zvečer na družbenem omrežju X opozorilo na verjetnost skorajšnjega vulkanskega izbruha na Islandiji. Na veleposlaništvu so zapisali, da potnikom svetujejo, da se izogibajo območja in upoštevajo navodila lokalnih organov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta