(FOTO) Vse hitrejše taljenje ledu že pušča posledice: Pasja vprega namesto po ledu po vodi

A.L.
18.06.2019 16:22

Vremenska postaja, kamor so bili namenjeni, je na letališču Qaanaaq, kjer so prejšnjo sredo izmerili 17,3 stopinje Celzija, v četrtek pa 15 stopinj Celzija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Iz Grenlandije prihaja zaskrbljujoča fotografija, kjer so morali ljudje z vlečnimi psi broditi po morju, da so prišli do svojih privezov in opreme vremenske postaje. Gre za dober dokaz, da se led vse hitreje topi. Nenavadna fotografija, posneta 13. junija na fjordu Inglefield Bredning na severozahodu Grenlandije. pa je že zaokrožila po spletu.
Po poročanju Guardiana je Steffen Olsen, strokovnjak za oceane in led iz danskega meteorološkega inštituta, ki je fotografijo tudi posnel, dejal, da je voda prekrivala več kot meter debelo ledeno plast. "Hitro taljenje in morski led z nizko prepustnostjo ter nekaj razpok in staljena voda ostane na vrhu," pa je na Twitterju zapisal njegov kolega Rasmus Tonboe.
Po besedah klimatologinje Ruth Mottram je skupina, ki se je odpravila na vsakoletno ekspidicijo, naletela na veliko količino stoječe vode na ledeni plošči. Po poročanju Guardiana je Mottramova pojasnila, da se led na tem območju vsako zimo precej zanesljivo oblikuje in je debel, kar pomeni, da je malo razpok, skozi katere bi lahko odtekal staljen led. 
{twitter}https://twitter.com/RasmusTonboe/status/1139504201615237120{/twitter}
Vremenska postaja, kamor so bili namenjeni, je na letališču Qaanaaq, kjer so prejšnjo sredo izmerili 17,3 stopinje Celzija, v četrtek pa 15 stopinj Celzija. Gre za temperature, ki so za severno Grenlandijo zelo visoke tudi za ta letni čas, piše Guardian. Tovrstno taljenje ledu se na tem območju običajno zgodi konec junija ali julija, tokrat pa se je to zgodilo precej prej.
Guardian poroča, da znanstveniki še nimajo podatkov dovolj podatkov, s katerimi bi lahko pojasnili, kakšno vlogo ima pri tem globalno segrevanje. Motramova je prepričana, da bodo tovrstni prizori, kjer vlečni psi hodijo po vodi, v prihodnjih letih vse pogostejši.
Steffen Olsen ob tem poudarja, da ne gre pozabiti niti ne prebivalce, ki so na Grenlandiji odvisni od poledenelega morja, ki jim omogoča premikanje, ribarjenje in lov. Pasje vprege so pri tem najbolj praktičen način za premikanje, vlečni psi pa so mnogo bolj, kot vode, vajeni  debele plošče ledu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta