Francija bo do leta 2035 zaprla 14 nukleark

STA
27.11.2018 14:13
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Emmanuel Macron 
EPA

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes dejal, da bi morala Francija do leta 2035 zapreti 14 od svojih 58 jedrskih elektrarn, štiri do šest nukleark naj bi zaprli že do leta 2030. Do poletja 2020 naj bi zaprli tudi dva najstarejša francoska reaktorja v Fessenheimu na vzhodu države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
V prizadevanjih za čistejšo okolje namerava Francija po Macronovih besedah do leta 2022 zapreti še preostale štiri termoelektrarne. V govoru o prihodnji energetski politiki države je francoski predsednik še zatrdil, da zmanjšanje deleža jedrske energije še ne pomeni, da se ji Francija odpoveduje.
Francija z jedrsko energijo pokrije 72 odstotkov potreb po elektriki. Francoska vlada si sicer želi, da bi do leta 2030 ali 2035 ta odstotek znižali na 50 odstotkov. Po napovedih Macrona namerava Francija na drugi strani do leta 2030 potrojiti zmogljivost vetrnih elektrarn in za petkrat povečati sončno energijo.
Francoski predsednik se je danes odzval tudi na proteste Rumenih jopičev zaradi visoki cen bencina v državi in dejal, da je slišal jezo protestnikov, da pa ne bo spremenil svoje smeri. Hkrati je predlagal širša posvetovanja, na katerih naj bi nagovorili skrbi protestnikov. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi se francoski minister za okolje Francois de Rugy danes popoldan sestal s predstavniki Rumenih jopičev.
Francija je zadnjih deset dni prizorišče protestov in cestnih blokad gibanja Rumenih jopičev, ki nasprotujejo predlaganemu zvišanju trošarine na gorivo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta