Francija ne podpira tožbe proti Izraelu zaradi genocida

STA, A.L.
17.01.2024 16:34

Obtožbe so kot neutemeljene ob Izraelu zavrnile njena zaveznica ZDA, pa tudi Velika Britanija in Nemčija, medtem ko večina drugih zahodnih držav še ni oblikovala jasnega stališča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Francija ne podpira južnoafriške tožbe proti Izraelu na Meddržavnem sodišču v Haagu zaradi genocida nad Palestinci na območju Gaze.
EPA

Francija ne podpira južnoafriške tožbe proti Izraelu na Meddržavnem sodišču v Haagu (ICJ) zaradi genocida nad Palestinci na območju Gaze, ker to ni moralno upravičeno, je danes v francoskem parlamentu pojasnil francoski zunanji minister Stephane Sejourne.

Dejal je, da ne bi bilo moralno obtožiti judovsko državo zaradi genocida. "Pojma genocida ne smemo izkoriščati v politične namene," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP odgovoril na poslansko vprašanje.

Izpostavil je, da Francija daje Izraelu jasno vedeti, da spoštovanje prava velja za vse in da mora končati sistematične napade na območje Gaze, "vendar imajo besede svoj pomen".

Južna Afrika je tožbo proti Izraelu na ICJ vložila konec decembra. V njej izraelskim oblastem očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti Palestincem na območju Gaze, kjer je bilo v izraelskih operacijah po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani ubitih že skoraj 25.000 ljudi, večinoma civilistov.

Pretoria je v tožbi med drugim navedla, da Izrael deluje z namenom uničenja Palestincev v Gazi kot dela širše palestinske nacionalne, rasne in etnične skupine. V luči tega je sodišče pozvala, naj odredi takojšnjo ustavitev izraelske ofenzive v Gazi, sprejem ukrepov za preprečitev genocida, ustavitev prisilnega razseljevanja prebivalcev Gaze ter zagotavljanje dostopa do humanitarne pomoči.

Obtožbe so kot neutemeljene ob Izraelu zavrnile njena zaveznica ZDA, pa tudi Velika Britanija in Nemčija, medtem ko večina drugih zahodnih držav še ni oblikovala jasnega stališča. Zaradi podpore Izraela je Namibija kritizirala svojo nekdanjo kolonizatorko Nemčijo, ki je bila na njenem ozemlju odgovorna za prvi genocid v 20. stoletju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta