Francija sprejela zakon proti sovražnemu govoru na spletu, zagrožene kazni so zelo visoke

STA, M.R.
04.07.2019 18:53

Francoski poslanci so danes sprejeli zakon, ki daje spletnim platformam na voljo 24 ur, da odstranijo sovražni govor, ali jih lahko doletijo visoke kazni. Kritiki zakonu očitajo, da daje platformam preveč pooblastil, saj lahko same določajo, kaj je oz. ni sovražni govor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Člani spodnjega doma parlamenta so z 31 glasovi za in šestimi proti sprejeli zakon, ki ga je predlagala stranka predsednika Emmanuela Macrona in je osnovan na podobnem nemškem zakonu.
Če spletne platforme ne bodo delovale v skladu z zakonom, jih lahko doleti kazen v višini do 1,25 milijona evrov.
"Ne smemo sprejemati na spletu, česar ne sprejemamo na ulicah," je danes dejala francoska poslanka Laetitia Avia, ki je zasnovala zakon in je bila večkrat tarča sovražnega govora na spletu.
Poslanska razprava se je v sredo zavlekla pozno v noč, saj se niso uspeli strinjati, kakšni so kriteriji za očitno sovražna sporočila ali videoposnetke. Strinjali so se, da to vključuje zanikanje zločinov proti človeštvu, ne pa tudi sovražnih komentarjev o Izraelu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta