Francosko tožilstvo preiskuje domnevno zastrupitev ruske novinarke

STA, A.L.
13.10.2023 09:47

Francosko tožilstvo je v četrtek začelo preiskavo zaradi suma zastrupitve ruske novinarke Marine Ovsjanikove, ki je postala znana po tem, da je na ruski državni televiziji protestirala proti vojni v Ukrajini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ovsjanikova, ki je iz Rusije pobegnila oktobra lani, je pred tem marca med osrednjo večerno informativno oddajo na ruski televiziji dvignila plakat v znak protesta proti ruski invaziji na Ukrajino.
Reuters

Ovsjanikova, ki zdaj živi v Franciji, se je počutila slabo, ko je odprla vrata svojega stanovanja v Parizu, so povedali viri blizu preiskave.

Ruska novinarka, ki živi v Parizu, je v četrtek popoldne poklicala na pomoč, potem ko se je počutila slabo, ko je zapustila svoje stanovanje. Dejala je, da se boji zastrupitve, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedalo tožilstvo.

Drug vir blizu preiskave pa je za AFP povedal, da se je novinarka počutila slabo, ko je odprla vrata svojega stanovanja in opazila snov v obliki prahu. Trdila je, da so jo zastrupili Rusi. Uvedli so preiskavo in odvzeli vzorce na njenem domu, je dodal.

Tretji vir, ki je seznanjen s primerom, pa je poudaril, da "na tej stopnji ni nobenih dokazov", ki bi podpirali sum zastrupitve.

Ovsjanikova, ki je iz Rusije pobegnila oktobra lani, je pred tem marca med osrednjo večerno informativno oddajo na ruski televiziji dvignila plakat v znak protesta proti ruski invaziji na Ukrajino.

V začetku tega meseca je bila v Ukrajini rojena novinarka v Rusiji v odsotnosti obsojena na osem let in šest mesecev zapora zaradi drugega protesta, ki ga je izvedla julija lani v bližini Kremlja, kjer je protestirala s plakatom, na katerem je pisalo: "Putin je morilec. Njegovi vojaki so fašisti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta