General o vojni v Ukrajini: To so trije scenariji za končanje spopada ...

Va
15.01.2024 10:49

Ukrajinska zmaga ali poraz? Bivši poveljnik Nata v Evropi pravi, da ima odgovor edino Zahod.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"Če ne naredimo nekaj drugače kakor zdaj, bo Ukrajina na koncu izgubila vojno, ker ima Rusija več ljudi," je po skoraj dveh letih vojnega stanja za Newsweek izjavil bivši vrhovni poveljnik sil Nata v Evropi Philip Breedlove.     

Če Zahod Ukrajino zapusti, se ne bo nehala hrabro boriti, toda umrlo bo na desettisoče Ukrajincev in na koncu si bo Rusija državo pokorila, tako da bo spet ruski vazal, pravi Breedlove, ki je Natovim silam poveljeval od 2013 do 2016 ter bil priča ruski aneksiji Krima leta 2014.  

In je še tretji scenarij: če Ukrajina od Zahoda dobi to, kar potrebuje za zmago, bo to vojno dobila, je povedal general. Vojna v Ukrajini se bo po njegovih besedah zaključila natanko tako, kakor zahodni kreatorji politike želijo, da se zaključi. 

Analitiki, med njimi ameriški think tank Institut za preučevanje vojn (ISW), ocenjujejo, da je ta trenutek zamrznitev slabša možnost kot nadaljevanje pomoči Ukrajini, ker bi v nasprotnem primeru ruski predsednik Vladimir Putin pridobil čas za nove vojaške akcije in novo zaostrovanje z Natom, navaja portal Index.hr. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta