Google do zakladnice podatkov iz zdravstvenih kartotek

(dr)
10.01.2020 10:26

The Wall street journal razkril novi dogovor velikana z upravljavcem zdravstvenega sistema. Tudi z nakupom Fitbita googlovo umetno inteligenco napaja novo morje podatkov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zapestne ure pošiljajo enormne količine zdravstvenih podatkov.
Reuters

Prejšnji teden, ko je Google pogoltnil Fitbit v zameno za 2,1 milijarde ameriških dolarjev, je bilo govora predvsem o tem, kaj bo podjetje storilo z vsemi temi podatki z zapestij - o gibanju, srčnih utripih, športnih aktivnostih in številnih drugih podatkih, ki jih telovadna aplikacija povezana z uro pošilja v centralo. Ni skrivnost, da se Googlov starš, Alphabet - skupaj s kolegoma velikanoma Apple in Facebook - agresivno vrgel v lov na zdravstvene podatke. Toda izkazalo se je, da obstaja cenejši dostop do podatkov: združiti se z izvajalci zdravstvenih storitev.
The Wall Street Journal je v ponedeljek poročal o podrobnostih projekta Nightingale, Googlovega partnerstva z Ascension, drugim največjim zdravstvenim sistemom v ZDA, ki se je zaenkrat izognil radarjem. Projekt, ki naj bi se začel lansko leto, vključuje izmenjavo osebnih zdravstvenih podatkov več deset milijonov bolnikov, ki seveda o tem ne vedo ničesar. Večji del dela obdelave podatkov poteka v Googlovem oddelku za oblake, ki razvija storitve za zdravstvene izvajalce, ki temeljijo na konceptu umetne inteligence.
Google pravi, da deluje kot poslovni sodelavec Ascensiona, dogovor pa podjetju zagotavlja zdravstvene podatke, vendar z zakonskimi omejitvami. V skladu z ameriško zakonodajo (zakon HIPAA) je pacientove evidence in druge zdravstvene podatke mogoče uporabiti "samo za pomoč pri izvajanju zdravstvenih funkcij." Seveda se velikan ne bo lotil kakšnih javnozdravstvenih raziskav, ki bi s tako obširnim dostopom do podatkov, lahko pripeljale do pomembnih zdravstvenih ugotovitev, ampak glavnina dela vključuje oblikovanje zdravstvene platforme, ki lahko predlaga individualne načrte zdravljenja, teste in postopke. Gre za preizkušanje platforme, ki jo lahko prodajo drugim izvajalcem zdravstvenih storitev. Poleg ekipe v oblaku Googlovi zaposleni z dostopom vključujejo člane Google Brain, ki se osredotoča na AI aplikacije.
Dianne Bourque, odvetnica pravne družbe Mintz, ki je specializirana za zdravstveno pravo, je za Wired dejala, da je zakonodaja HIPAA, čeprav na splošno stroga, napisana tudi za spodbujanje izboljšav kakovosti zdravstvene oskrbe. "Če ste šokirani, ker je celoten zdravstveni karton prešel v velikansko družbo, kot je Google, se vam ne zdi bolje, da je to skladno s HIPAA," pravi. Zdravstveni sistem Ascension uporabljajo v 2600 bolnišnicah na zahodu in jugu ZDA.
Ker so podatki v času skokovitega razvoja umetne inteligence izjemno dragocena valuta, je velika verjetnost, da bo takih poskusov sodelovanj vse več. Google že sodeluje s kliniko Mayo ter drugimi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta