Gruzijski parlament sprejel sporni zakon o tujem vplivu, proti kateremu so v državi tedne potekali množični protesti

STA, A.L.
14.05.2024 14:35

Protestniki, med katerimi prevladujejo mladi, menijo, da je zakon sredstvo politične represije in v nasprotju z dolgoletnim ciljem Gruzije, da se pridruži EU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi zakona v zakavkaški državi od začetka aprila potekajo protivladni protesti.
Reuters

Gruzijski parlament je na današnji tretji in zadnji obravnavi sprejel predlog zakona o tujem vplivu, proti kateremu so v državi tedne potekali množični protesti, poročajo tuje tiskovne agencije. Poslanci so predlog zakona sprejeli s 84 glasovi za in 30 proti.

Današnja obravnava je bila sicer zgolj formalnost, saj ima vlada pod vodstvom stranke Gruzijske sanje, ki je predlog zakona vložila v proceduro, v parlamentu absolutno večino.

Zaradi zakona v zakavkaški državi od začetka aprila potekajo protivladni protesti. V skladu s sprejetim zakonom se bodo morale nevladne organizacije, ki prejemajo 20 ali več odstotkov prihodkov iz tujine, registrirati kot delujoče pod "tujim vplivom".

Protestniki, med katerimi prevladujejo mladi, menijo, da je zakon sredstvo politične represije in v nasprotju z dolgoletnim ciljem Gruzije, da se pridruži EU.

Vlada medtem trdi, da želi z zakonom zagotoviti večjo preglednost pri financiranju nevladnih organizacij iz tujine. Zagotavlja, da zakon ne predvideva kazenske odgovornosti, temveč le globe v primeru, ko organizacija ne bi hotela razkriti izvora sredstev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta