Guterres napade v Bejrutu in Teheranu označil za nevarno stopnjevanje razmer

STA, Gr.G.
31.07.2024 20:16

Na zahtevo Irana bo danes potekalo izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Antonio Guterres
Reuters

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes napada v Bejrutu in Teheranu, v katerih sta bila ubita politični vodja Hamasa Ismail Hanija in visoki poveljnik Hezbolaha Fuad Šukr, označil za nevarno stopnjevanje razmer v regiji. O umoru Hanije bo danes na zahtevo Irana potekalo izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN.

(KOMENTAR) Krvoloki

"Generalni sekretar meni, da napadi v južnem Bejrutu in Teheranu pomenijo nevarno zaostrovanje v trenutku, ko bi morala vsa prizadevanja voditi k prekinitvi ognja v Gazi in izpustitvi vseh izraelskih talcev," je v izjavi zapisal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujarric.

Na koga je Izrael izvršil atentat oziroma kdo sta Ismael Hanija, vodja Hamasa, in Fuad Šukr, vodja Hezbolaha?

Izraelska vojska je v torek zvečer v napadu na štab libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah v Bejrutu ubila enega najvišjih poveljnikov gibanja Fuada Šukra. Danes pa je bil v domnevnem izraelskem napadu v Teheranu ubit tudi politični vodja palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismail Hanija.

(FOTO) Izrael izvedel napad na cilj v Bejrutu. Tarča je bil vodja gibanja Hezbolah

Na zahtevo Irana, ki so ga podprli predstavniki Rusije, Kitajske in Alžirije, bo danes ob predvidoma 22. uri po srednjeevropskem času potekalo izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil tiskovni predstavnik ruske misije pri ZN.

Iranski veleposlanik pri ZN Amir Said Iravani je medtem v pismu članice VS ZN pozval, naj nedvoumno in odločno obsodijo agresijo in teroristične napade Izraela na suverenost Irana, Libanona in Sirije. Prav tako je članice pozval, naj sprejmejo takojšnje ukrepe za zagotovitev odgovornosti za kršitve mednarodnega prava, vključno z morebitnimi sankcijami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta