Hezbolah potrdil smrt visokega poveljnika v izraelskem napadu

STA, Gr.G.
21.09.2024 09:36

Po intenzivnem izraelskem obstreljevanju v četrtek je Hezbolah v petek na sever Izraela izstrelil več deset raket.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je potrdilo, da je v petkovem izraelskem napadu na Bejrut umrl visoki poveljnik skupine Ibrahim Akil, o čemer je že pred tem poročala izraelska vojska. Skupno število žrtev se je povzpelo na 14, najmanj 66 je bilo ranjenih. Izraelska vojska je v napadu, ki predstavlja novo stopnjevanje napetosti v regiji, zadela gosto naseljeno južno predmestje Bejruta, ki velja za utrdbo Hezbolaha. Na območju so zavladale kaotične razmere, najmanj ena stavba se je porušila, več je bilo huje poškodovanih.

Izrael je poročal, da so v napadu ubili Akila in še več drugih visokih predstavnikov gibanja, ki naj bi se sestajali v podzemnih prostorih pod stanovanjsko stavbo. Glede na trditve izraelske vojske so načrtovali napad, v okviru katerega bi se infiltrirali v izraelske skupnosti in ubijali civiliste.

Reuters

V petek zvečer je po poročanju tujih tiskovnih agencij tudi Hezbolah potrdil smrt Akila in ga označil za enega svojih velikih "džihadističnih voditeljev". Akil je spadal med ustanovne člane gibanja, ki deluje s podporo Irana, in bil dejaven zlasti v vojaškem krilu šiitske milice. Veljal je za drugega moža gibanja za Fuadom Šukrom, ki je bil ubit v julijskem napadu Izraela na Bejrut.

Hezbolah je sporočil, da je bil ubit ubit tudi Ahmed Mahmud Vahbi, ki je po navedbah gibanja dolgo vodil vojaške operacije elitnih sil Radvan v podporo Hamasu.

Reuters

Med Izraelom in Hezbolahom, ki trdi, da deluje v podporo palestinskega islamističnega gibanja Hamas, se v zadnjem času krepijo napetosti in obstreljevanje.

Napadi so se začeli po izbruhu vojne v Gazi oktobra lani, razmere pa so se dodatno zaostrile po nizu eksplozij komunikacijskih naprav pripadnikov Hezbolaha ta teden, za katerim naj bi stal Izrael in v katerih je bilo ubitih več deset ljudi.

Reuters

Po intenzivnem izraelskem obstreljevanju v četrtek je Hezbolah v petek na sever Izraela izstrelil več deset raket, po navedbah izraelske vojske 140.

Reuters
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta